Ha így pácolod a húst, igazán omlós és ízes lesz

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha a hús pácolására gondolok, a kerti grillezések jutnak eszembe, csirkecombok, mellek, bélszín és egyéb húsfélék sorakoznak mindenféle illatos levekben, én pedig alig várom, hogy a grillen megsüljenek, én pedig megehessem őket.

Azonban nem csak a grillszezonban érdemes pácolni, hisz ennek az eljárásnak az a célja, hogy az ételnek aromát biztosítson, sok húst pedig puhábbá is tegyen. Na, de azon kívül, hogy fűszereket, olajokat locsolunk a húsra, a pácolásnak szigorú szabályai vannak.

Mielőtt rátérnék a pácolás rejtelmeire és szabályaira, eszembe jutott egy kis történet, ami aztán beleégette az agyamba a pác szót. Még gyerekkoromban imádtam a májkrémet. A dobozán az összetevők közt volt egy furcsa szó, méghozzá a pácsó. Sokat gondolkoztam, mi lehet ez, de akkor még nem foglalkoztam az ételek összetételével, gondoltam, biztosan valami fontos fűszer, bár a szó értelmére akkor még nem jöttem rá. Nagyon sokára esett le, hogy az bizony a pácoláshoz használt só.

Pácolási szabályok

Bár fél óra pácolás nem ér semmit, mégsem attól lesz finomabb a hús, ha minél tovább hagyjuk a pácban. A pácolás ideje a hús minőségétől, vágásától és vastagságától függ. A zsenge és kiváló minőségű húsokat maximum két órát kell a pácban hagyni, viszont a szálas és vastag hússzeleteket legalább hat órát érdemes pácolni, de akár egy éjjelre is be lehet tenni a hűtőszekrénybe. A maradék pácot sütéskor felhasználhatjuk locsolópácnak.

image1

Ne használjunk sót a pácoláshoz, mert elveszi a hús nedvességét. Közvetlenül a sütés előtt már megsózhatjuk. Savas folyadékokat kizárólag gyorspáchoz alkalmazzunk – ha 2 óránál tovább pácoljuk az ételt, felejtsük el a citromlevet. A pácolás után a húsokat mindig hideg helyen, például hűtőszekrényben letakarva tároljuk. Ügyeljünk arra, hogy a páclé mindig befedje a húst.

Pácfajták

Két fajta alappácot különböztetünk meg: a száraz és a nedves pácokat.

Száraz pácolás

A száraz pácolás során az elkészített fűszerkeveréket - egy pici olajjal - közvetlenül a húsra dörzsöljük vagy ráhintjük. Ezt a pácot máznak is hívjuk. Bármilyen őrölt fűszert használhatunk, ami a hússal harmonizál. Közvetlen sütés előtt sóval elkeverjük a megfelelő fűszereket, majd a húsra szórva jól beledörzsöljük, fóliába csomagoljuk, és rövid pihentetés után elkészítjük.

image1 1

Nedves pácolás

A nedves pácolás célja, hogy a hús rostjait omlósabbá és élvezhetőbbé tegye. A páclé nagyon sokféle ízesítésű lehet: savanyú - zöldségből, fűszerekből és ecetléből készül -, fokhagymás, borsos, tejfölös, mustáros vagy zöldfűszeres. Az alapanyagokat összefőzik, lehűtik, és ráöntik a húsra. Marhahús, vadhús, nyúl, vadasnak szánt húsok egészben pácolására használható.

Hűvös helyen érleljük, ha van rá idő, akár néhány napig is, többször megforgatva-locsolva, hogy mindenhol egyenletesen érje a páclé a húst és a fűszerek aromája jól átjárja. Semmiképpen ne műanyagban, inkább üvegben vagy nem oxidálódó fémben tároljuk a húst. 

Olajos pácok készítése esetén olajjal elkevert fűszereket használunk. Ez leginkább csont nélküli, szeletekre vágott húsokhoz alkalmazható. A tejfölös, joghurtos pácokat rövid ideig tartó érleléshez használjuk.

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük