Szaftos és puha fordított almás pite - Alig van benne tészta
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Igazi klasszikus almás sütemény fordított kiadásban - ez a fordított almás pite vagy tarte Tatin.
Bár már lassan vége a télnek, még mindig rengetegféle alma közül válogathatunk. Nyersen a savanykásabbakat szeretem, de ez még nem elég: az kell, hogy harsogva roppanjon a fogam alatt.
Süteménybe viszont az édesebb fajták, abból is a Golden alma a legjobb választás, amely édeskés és puha. Mint ez az isteni francia sütemény, a tarte Tatin, amely tulajdonképpen egy fordított almatorta. Nagyon egyszerű elkészíteni, de arra vigyázzunk, hogy itt tényleg számít, hogy tesszük a süteményre az almákat, hiszen a végén megfordítjuk a tésztát és a gyümölcsök fognak jól látszani.
Fordított almás pite
Hozzávalók 6 adaghoz
Tető
- 150 gramm barna cukor
- 60 gramm vaj
- 0.5 teáskanál fahéj
- 0.5 kávéskanál szerecsendió (őrölt)
- 1 csipet só
- 2 darab alma (Golden)
- 2 teáskanál citromlé (friss)
Tészta
- 210 gramm liszt
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 110 gramm vaj
- 150 gramm cukor
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 150 milliliter tej
Elkészítés:
Egy 23 centiméteres tortaformát vajazzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral.
A tetejéhez:
A vajat olvasszuk fel.
Egy tálban keverjük össze a barna cukrot, az olvasztott vajat, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót. Szórjuk bele a kizsírozott tepsi aljába.
Az almákat hámozzuk meg, majd szeleteljük fel, forgassuk bele a citromlébe. Fektessük rá szép sorban a cukros rétegre.
A tésztához:
A alaphoz egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót. Tegyük félre.
Egy másik edényben keverjük habosra a vajat és a cukrot, amíg kifehéredik. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a végén a vaníliát. Szórjuk bele a lisztkeverék egyharmadát, keverjük simára. Öntsük bele a tej felét is. Ha sima, tegyünk hozzá még egyharmadnyi lisztkeveréket és a tej másik felét. A legvégén keverjük el benne a maradék lisztet úgy, hogy csomómentes, könnyű tésztát kapjunk.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
A tésztát öntsük rá az almákra, és finoman egyengessük el rajta. Tűpróbáig, körülbelül 35-45 percig süssük. Ha megsült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk negyed órát hűlni. Egy késsel vágjuk óvatosan körbe, majd borítsuk ki a tepsiből.
Fotó: Getty Images