Illatos bundás alma fahéjas cukorba forgatva: a nagyi annak idején így készítette
A fahéjas cukorba forgatott bundás alma igazi nosztalgikus hangulatú édesség.
A franciák kedvence, a tarte tatin a véletlen műve. Az alkotója figyelmetlensége miatt lett a francia konyha ékköve. A finomságot egyszerű elkészíteni, a lényeg, hogy a forma aljára gyümölcs kerül, arra pedig a tészta.
Hagyományosan almából készül a desszert, de más gyümölccsel is ki lehet próbálni, lehetőleg mindig szezonális alapanyagokkal dolgozz. Az egyszerű receptbe érdemes egy kis játékosságot csempészni, hogy még finomabb legyen. Az alma szereti a fűszereket, fahéj helyett gyömbérrel is ki lehet próbálni. Tálalásnál a karamellizált szirup kötelező a tetejére, amelyet rum tesz izgalmassá. A finomságot tálalásnál dióval is megszórhatod, vagy házi készítésű vaníliapudingot kínálj mellé, úgy aztán tényleg csodálatos a fordított almatorta.
A sütőt melegítsük elő 180 fokosra.
Az almát tisztítsuk meg, magozzuk ki és szeleteljük fel tetszés szerint. Ezután 30 gramm vajjal és 2 evőkanál cukorral pároljuk 4-5 percig, amíg megkaramellizálódik. Keverjük hozzá a rumot.
A tortaformát (20 cm) kenjük ki vajjal.
Az almát szűrjük le, a szirupot tegyük félre, majd a gyümölcsöt helyezzük a vajjal kikent formába.
A lisztet forgassuk egybe a sütőporral és a fahéjjal.
A maradék vajat és cukrot keverjük simára, utána adjuk hozzá a tojást, a lisztes keveréket, gyúrjunk belőle sima tésztát. A tésztát nyújtsuk ki a forma méretének megfelelően, és borítsuk az almára.
A tortát toljuk az előmelegített sütőbe 30-35 percre, majd miután elkészült, 10 percig hagyjuk a formában hűlni. Ezután borítsuk tányérra vagy tálcára. A torta tetejére csorgassuk rá a szirupot.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu