![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Karamellás, fordított banántorta - A klasszikus Tarte Tatin megúszós verziója
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egy váratlan vendégség vagy a hirtelen ránk törő mérhetetlen édességvágy esetén jó szolgálatot tesz ez a villámgyors, karamellás banántorta. De vigyázat, ez a hamis kis Tarte Tatin nem éppen egy alakbarát finomság, cserébe viszont elképesztően finom.
Kevés hozzávalóból remekművet alkotni az egyik legjobb dolog a világon. Ráadásul ha ez a remekmű gyorsan megvan, az aztán tényleg maga a mennyország.
Ez a banános Tarte Tatin minden szempontból ilyen. Bár ha őszinték akarunk lenni, akkor tulajdonképpen egy kis csalással lesz ennyire expressz. Ugyanis az eredeti recept szerint a Tarte Tatin omlós tésztával készül.
Mindegy, hogy nevezzük, isteni
Azonban, ha arra gondolunk, hogy a francia konyha egyik nagy klasszikusává lett édessége, a Tatin kisasszonyok tortája, egy véletlen konyhai malőr eredménye, akkor - ennek szellemében - egy kis csalás is belefér.
Ez a verzió nem csak tésztafronton szakít a hagyományokkal. A klasszikus Tarte Tatin almával készül, ebben pedig banánt használunk, de szavamra mondom, megéri kipróbálni. Ahogy a mondás is tartja, a változatosság gyönyörködtet, mint ahogyan a banán-mozaikozás adta lehetőségek kiaknázásából adódó vizuális élmény is.
Ha ez mind nem lenne elég, a karamell is rendhagyó módon kerül a tortába. Szóval lehet, hogy ez a kis kreáció már nem nevezhető Tarte Tatin-nak, hanem szerényen csak egy fordított banántortának - de tulajdonképpen mindegy minek hívjuk, mert tényleg isteni finom.
Banános Tarte Tatin
![banantartetatin1.gif](https://kep.index.hu/1/0/2909/29098/290982/29098267_2b6ef2d28bd37cc9733cb6d5a2c2e18c_wm.gif)
Hozzávalók 5 adaghoz
- 1 doboz leveles tészta
- 6 darab banán
- 1 bögre barna cukor
- 0.5 bögre vaj
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
Egy 18 cm átmérőjű tortaformára lesz szükségünk. A leveles tésztát ennek segítségével körbevágjuk. Ha ez megvan, a kerek tésztadarabot villával alaposan megszurkáljuk. A banánokat meghámozzuk, a szárukat eltávolítjuk. Kedvünk szerint fel is karikázhatjuk a banánokat, de akár egészben is hagyhatjuk azokat.
A karamellhez egy lábosban felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukrot. Közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve készre főzzük a karamellszószt. Mérsékeljük a hőfokot, a banánokat tegyük a szószba, és egy-két perc elteltével forgassuk meg. Tegyük a banánokat a tortaformába. A karamellt csorgassuk a banánokra, majd az egészet fedjük be a megszurkált, formára vágott leveles tésztával. A tészta oldalát finoman vágjuk körbe és az ujjunkkal óvatosan lapogassuk le.
A tortát tegyük forró sütőbe, és süssük 30 percig, vagy amíg a leveles tészta felpuffad és megpirul. Mikor megsült, vegyük ki a sütőből, és pihentessük a formában minimum 30 percig. Ennyi idő nagyjából elég, hogy megdermedjen a karamell. Ekkor már kifordíthatjuk a formából. Tálaljuk vaníliafagyival, sodóval vagy egyszerűen csak magában.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!