Karamellás, fordított banántorta - A klasszikus Tarte Tatin megúszós verziója

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy váratlan vendégség vagy a hirtelen ránk törő mérhetetlen édességvágy esetén jó szolgálatot tesz ez a villámgyors, karamellás banántorta. De vigyázat, ez a hamis kis Tarte Tatin nem éppen egy alakbarát finomság, cserébe viszont elképesztően finom.

Kevés hozzávalóból remekművet alkotni az egyik legjobb dolog a világon. Ráadásul ha ez a remekmű gyorsan megvan, az aztán tényleg maga a mennyország.

Ez a banános Tarte Tatin minden szempontból ilyen. Bár ha őszinték akarunk lenni, akkor tulajdonképpen egy kis csalással lesz ennyire expressz. Ugyanis az eredeti recept szerint a Tarte Tatin omlós tésztával készül.

Mindegy, hogy nevezzük, isteni

Azonban, ha arra gondolunk, hogy a francia konyha egyik nagy klasszikusává lett édessége, a Tatin kisasszonyok tortája, egy véletlen konyhai malőr eredménye, akkor - ennek szellemében - egy kis csalás is belefér.

Ez a verzió nem csak tésztafronton szakít a hagyományokkal. A klasszikus Tarte Tatin almával készül, ebben pedig banánt használunk, de szavamra mondom, megéri kipróbálni. Ahogy a mondás is tartja, a változatosság gyönyörködtet, mint ahogyan a banán-mozaikozás adta lehetőségek kiaknázásából adódó vizuális élmény is.

Ha ez mind nem lenne elég, a karamell  is rendhagyó módon kerül a tortába. Szóval lehet, hogy ez a kis kreáció már nem nevezhető Tarte Tatin-nak, hanem szerényen csak egy fordított banántortának - de tulajdonképpen mindegy minek hívjuk, mert tényleg isteni finom.

Banános Tarte Tatin

banantartetatin1.gif

Hozzávalók 5 adaghoz

  • 1 doboz leveles tészta
  • 6 darab banán
  • 1 bögre barna cukor
  • 0.5 bögre vaj
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 190 fokra.

Egy 18 cm átmérőjű tortaformára lesz szükségünk. A leveles tésztát ennek segítségével körbevágjuk. Ha ez megvan, a kerek tésztadarabot villával alaposan megszurkáljuk. A banánokat meghámozzuk, a szárukat eltávolítjuk. Kedvünk szerint fel is karikázhatjuk a banánokat, de akár egészben is hagyhatjuk azokat.

A karamellhez egy lábosban felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukrot. Közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve készre főzzük a karamellszószt. Mérsékeljük a hőfokot, a banánokat tegyük a szószba, és egy-két perc elteltével forgassuk meg. Tegyük a banánokat a tortaformába. A karamellt csorgassuk a banánokra, majd az egészet fedjük be a megszurkált, formára vágott leveles tésztával. A tészta oldalát finoman vágjuk körbe és az ujjunkkal óvatosan lapogassuk le.

A tortát tegyük forró sütőbe, és süssük 30 percig, vagy amíg a leveles tészta felpuffad és megpirul. Mikor megsült, vegyük ki a sütőből, és pihentessük a formában minimum 30 percig. Ennyi idő nagyjából elég, hogy megdermedjen a karamell. Ekkor már kifordíthatjuk a formából. Tálaljuk vaníliafagyival, sodóval vagy egyszerűen csak magában.

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük