Mennyei fordított narancstorta: karamellszószban puhul a gyümölcs

narancstorta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nagyon egyszerűen készül a mutatós süti, kezdők is bátran nekiállhatnak, ráadásul isteni finom.

A francia fordított torta, avagy a tarte tatin leggyakrabban almával készül, de más gyümölccsel is mennyei, érdemes naranccsal is kipróbálni. A citrus karamellszószban fő, isteni lesz, de a puha, vajas tészta is megér egy misét.

Hogy tényleg a narancs domináljon a sütiben, a karamellbe is kerül egy kevés a levéből, a tésztába pedig héjat is kell keverni. Fontos, hogy bio, kezeletlen héjú gyümölccsel dolgozz, ebben az esetben nem is muszáj megpucolni. 

A tészta nagyon puha és könnyed lesz, a textúrájáról a vaj és az író gondoskodik. Érdemes megtanulni a receptjét, más süteményekhez is jól jöhet.

Fordított narancstorta

narancstorta2

Hozzávalók 12 szelethez

A tetejére:

  • 150 gramm cukor
  • 90 ml víz
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 ek narancslé
  • 60 gramm vaj
  • 2 darab narancs (bio)

Tészta:

  • 280 gramm liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 csipet
  • 110 gramm vaj
  • 200 gramm cukor
  • 3 darab tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 ek narancshéj
  • 60 ml narancslé
  • 180 gramm író
Recept idők

Elkészítés:

Kezdjünk a tetejével:

a narancsokat hámozzuk meg, vágjuk vékony karikákra. Ha biogyümölccsel dolgozunk, akár rajta is maradhat a héja alapos mosás után.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd béleljük ki sütőpapírral egy 23 centi átmérőjű tortaforma alját. 

A cukrot és a vizet melegítsük össze egy kis lábasban, akkor jó, amikor a cukor elolvadt és szép aranybarna a színe. Vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a vaníliát, narancslevet és a vajat, míg az elolvad. Az így kapott sűrű karamellt öntsük a tortaformába.

A narancsszeleteket rendezzük el a karamellben, olyan formában, ahogyan csak szeretnénk. Tegyük félre, míg készül a tészta.

A lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze.

Egy másik tálban keverjük habosra a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat is. Mehet bele a vanília, a narancshéj, narancslé és az író is. Forgassuk bele a száraz hozzávalókat is, míg egynemű, csomómentes nem lesz a tészta.

Öntsük a tésztát óvatosan a karamell és a narancs tetejére, egyengessük el rajta. Toljuk a sütőbe 40 percre, tűpróbával ellenőrizzük.

Hagyjuk 5 percig hűlni a formában a sütit. Vágjuk körbe a formát a széleknél, majd fordítsuk meg, és óvatosan emeljük le róla. Langyosan kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon