![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Fornetti házilag - 20 perc alatt kész a friss péksütemény
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Imádom a frissen sült fornettit, mindegy, hogy lekváros, túrós, kakaós, mogyorós, sajtkrémes – legszívesebben forrón, marékszámra tömném magamba, amint megérzem az illatát.
A baj azonban nemcsak az, hogy elég borsos az áruk, hanem az is, hogy hozzánk közel nincs is ilyen üzlet, úgyhogy ha mondjuk egy lustálkodós vasárnap reggel megkívánnám a miniatűr péksütit, akkor 20 percet kéne zötykölődnöm a buszon – ráadásul mire hazaérnék, ki is hűlne, ami azért sokat ront az élvezeti értékén.
Fornetti házilag
Mivel sajnos a Jótündér Keresztanya nem bukkant fel hétvégente, hogy varázslatos módon elém helyezzen egy tálca frissen sült sütikét, kénytelen voltam improvizálni. Meglepődnétek, milyen könnyű ez a házi verzió – ráadásul gyorsabban elkészül, minthogy leérnétek a sarki sütödébe.
Hogy fokozzam az élvezetet, végtelen variációban elkészíthető, így tényleg a szánk ízéhez és a szezonális gyümölcsökhöz igazíthatjuk a leveles tésztából készült falatkákat.
Fornetti házilag
![fornetti-recept-cikkbe](https://kep.index.hu/1/0/2909/29099/290996/29099685_e1889841cdc095753705071cdccaabd3_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 csomag leveles tészta
- 1 marék liszt
- 1 darab tojás
- 1 csipet kristálycukor
- 0.5 üveg lekvár
- 1 doboz krémtúró
- 10 darab málna
Elkészítés:
Nagyjából 7 x 5 centis téglalapokat vágunk ki belőle. Nehogy lemérjük, csak úgy saccra, amekkora egy átlagos fornetti lenni szokott. Egy fornetti elkészítéséhez két tésztatéglalapra lesz szükségünk.
Fogunk egy tésztalapot, és a közepére halmozzuk a választott feltétet. Ez lehet lekvár, krémtúró, csokoládé, gyümölcs, bármi. Akár az összes egyvelege. Én most baracklekvárt használtam, mert az a kedvencem. Egy teáskanálnyit halmozunk a tészta közepére, és megismételjük a lapok felével.
A lapok másik felét terítsük le egymás mellé a deszkára. Egy tésztalapon öt képzeletbeli sort alakítunk ki. Az első sorba két vízszintes vágást ejtünk, egymástól kb. fél centire, a második sorba egy vágás kerül középre, a következőbe ismét kettő, utána megint egy, majd két vízszintes vágással zárjuk. Figyeljünk, hogy ne vágjuk végig a tésztát, a szélén mindig maradjon egyben a lap. Ha jól csináltuk, ha picit széthúzzuk a lapot, akkor hálószerű mintát kell kiadnia.
A bevagdosott lapokat ráhelyezzük a töltelékes tésztákra, és villával lenyomkodjuk a széleit, hogy ne nyíljanak szét sütés közben.
A kissé összehabart tojással megkenjük a tetejét, és rászórjuk a kristálycukrot, hogy kicsit megédesítsük a tésztát. 180 fokon sütjük, míg szép aranybarna színük nem lesz.
Porcukorral enyhén megszórva, melegen tálaljuk, de egy pár percet azért hagyjuk hűlni, miután kivettük a sütőből, mert a forró töltelék alaposan megégetheti a szájpadlásunkat.
Fotó: Shutterstock
Olvasd el ezt is!