Fahéjas, illatos, forró almabor téli estékre
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres, forralt gyömbérsör: ünnepi ital pillanatok alatt
Kandírozott, ropogós pekándió: szuper gasztroajándék is lehet
Foszlós, svéd kardamomos csiga: ezzel indítsd a téli reggeleket
Pirosra sült, omlós kacsacomb hagymás tört krumplival és szilvás párolt káposztával
Így dekoráld a linzert és a különböző kekszeket: tippek a tökéletes díszítéshez
Az idei kedvenc forralt borunk almaborral, gyümölcsökkel és fahéjjal készül - cidert kedvelőknek és fázósoknak.
A forralt cidernek messze nyúló történelme van, már 18. századi angol szakácskönyvekben is szerepelnek ilyen forró italok, bár olyan furcsaságokat is előír a recept, mint a tojás. Ezt mi kihagytuk, de így is nagyon szeretjük ezt a fűszeres italt.
A cider, amit bár bornak fordítunk, valójában inkább egy édeskés sörre hasonlít - nagyon jó dolog, de én csak az itthon ritkán elérhető száraz változatokat szeretem igazán. A többi annyira édes, hogy nem érződik igazán át rajta a gyömölcs savas íze, ami ennek a szénsavas, frissítő italnak a lényege lenne.
Szóval az első feladat abban az esetben, ha finom forralt cidert szeretnénk, az, hogy addig járjuk a szupermarketeket, míg nem találunk száraz cidert. Utána nekiállhatunk az ital édességének beállításához, ettől függ minden. Itt érdemes megemlíteni, hogy az eredeti receptek sok cukrot adnak hozzá, vagy olyan likőrt, amely alapvetően édes. Aki édesszájú, tegyen hasonlóképpen, mi éppen a természetes édességet és az almaízt szeretjük ebben az italban, no meg a fűszereket.
Forralt almabor
Hozzávalók
- 5 deciliter cider
- 2 deciliter almalé (100 %-os)
- 4 darab szegfűszeg
- 1 darab egész fahéjrúd
- 2 szelet friss gyömbér
Elkészítés:
A hozzávalókat lábasba tesszük, és alacsony lángon, lassan felmelegítjük. Ha felforrt, alacsony lángon tíz percig főzzük, majd forrón, leszűrve bögrékbe öntjük.
Fotó: Ács Bori/Sóbors