Fahéjas, illatos, forró almabor téli estékre

forralt cider cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az idei kedvenc forralt borunk almaborral, gyümölcsökkel és fahéjjal készül - cidert kedvelőknek és fázósoknak.

A forralt cidernek messze nyúló történelme van, már 18. századi angol szakácskönyvekben is szerepelnek ilyen forró italok, bár olyan furcsaságokat is előír a recept, mint a tojás. Ezt mi kihagytuk, de így is nagyon szeretjük ezt a fűszeres italt.

A cider, amit bár bornak fordítunk, valójában inkább egy édeskés sörre hasonlít - nagyon jó dolog, de én csak az itthon ritkán elérhető száraz változatokat szeretem igazán. A többi annyira édes, hogy nem érződik igazán át rajta a gyömölcs savas íze, ami ennek a szénsavas, frissítő italnak a lényege lenne.

Szóval az első feladat abban az esetben, ha finom forralt cidert szeretnénk, az, hogy addig járjuk a szupermarketeket, míg nem találunk száraz cidert. Utána nekiállhatunk az ital édességének beállításához, ettől függ minden. Itt érdemes megemlíteni, hogy az eredeti receptek sok cukrot adnak hozzá, vagy olyan likőrt, amely alapvetően édes. Aki édesszájú, tegyen hasonlóképpen, mi éppen a természetes édességet és az almaízt szeretjük ebben az italban, no meg a fűszereket.

Forralt almabor

forralt-cider kicsi

Hozzávalók

  • 5 deciliter cider
  • 2 deciliter almalé (100 %-os)
  • 4 darab szegfűszeg
  • 1 darab egész fahéjrúd
  • 2 szelet friss gyömbér
Recept idők

Elkészítés:

A hozzávalókat lábasba tesszük, és alacsony lángon, lassan felmelegítjük. Ha felforrt, alacsony lángon tíz percig főzzük, majd forrón, leszűrve bögrékbe öntjük.

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük