
Tökéletes főtt kukorica: nem csak a strandon, otthon is ehetsz
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Tegye fel a kezét, akinek a kukoricáról a balatoni strand jut eszébe. Mais bitte, kiabálják az árusok, és cikáznak a strandtörölközők között. Nálunk nem telt el úgy nap, hogy ne ettem volna, és aztán a gyerekeknek ne vettem volna.
Sajnos nem lehet az egész nyarat a Balatonon tölteni, így a nagy érdeklődésre való tekintettel kénytelen voltam otthon is rendszeresíteni a kukoricafőzést.
Mire kell figyelni, ha kukoricát vásárolunk?
Nincs is jobb, mint a finom, édes, roppanós főtt kukorica. Hogy ne csalódjunk, mindenképpen alaposan nézzük meg, hogy milyen kukoricát vásárolunk, mert van, aki takarmánykukoricát próbál nekünk eladni csemegekukorica néven. Onnan tudjuk megkülönböztetni, hogy előbbi sötétebb, utóbbi jóval világosabb színű. Ha a bajuszát megfogjuk, a frissességét is meg tudjuk állapítani. Ha száraz, akkor jó pár napja szedték. Én benézek a kukorica héja alá is, ha nem egészségesek a szemek, nem veszem meg.
A kukorica főzése
Ha hazavittük, akkor minél hamarabb főzzük meg. A legnagyobb tévedés, hogy a kukoricát sokáig kell főzni: nem, attól nem puhább, épp ellenkezőleg, egyre keményebb lesz. Negyed óra bőven elég neki. A kukoricát annyi vízben főzzük, amennyi éppen ellepi. Sózni nem is szükséges. A bajuszt vegyük le, de a kukorica leveleit gondos tisztítás után nyugodtan tegyük a főzővízbe, hogy ízesebb legyen.
A kukorica egészséges
A kukorica nemcsak jóízű, hanem egészséges is. Amellett, hogy a kukoricának igen magas a szénhidráttartalma, rengeteg vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Gluténmentes, így a lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Ha nem csak a főtt változatot szeretjük, a kukorica grillezve és krémlevesnek elkészítve is nagyon finom.
Főtt kukorica

Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab kukorica
- ízlés szerint só
- ízlés szerint vaj
Elkészítés:
Forrástól számítva maximum negyed óráig főzzük.
Tálaláskor sózzuk, de vajjal is nagyon finom.
Fotó: Getty Images