Főzzél medvehagymás fasírtot levesbe!
Húsgombóc levesbetétnek
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A medvehagyma mindenbe jó, a pogácsától a pesztóig, a levestől a palacsintáig bármibe bele lehet tenni, feltéve, hogy szeretjük az ízét. Valamint, ha bevállaljuk, hogy sajnos egész nap bűzleni fogunk tőle. A főzés viszont sokat enyhít a bukéján, szóval, ha azt szeretnénk, hogy meg is legyen az érzés, de ne is hagyjon nyomot az egész napunkon - és még egy finom levesünk is legyen, akkor készítsünk medvehagymás húsgombóc levest.
Egy kis szerencsével még sikerül elkapni a medvehagyma szezon végét. Aki olyan helyen lakik, az akár magának is szüretelheti az erdőben a leveleket, aki viszont nem, az kénytelen jó drágán megvenni a piacon, vagy a szupermarketben. Utóbbi nem biztos, hogy az elsődleges frissesség szinonimája, hiába, az élethez és a főzéshez szerencse kell, nem kevésbé a friss alapanyagokhoz. Főleg, ha friss, zöld levelekről van szó.
A medvehagymás húsgombóc tulajdonképpen egy klasszikus levesbetét, egy kissé átdolgozva. Vagy, akár úgy is mondhatjuk, hogy egyfajta főtt fasírt. Lényeg, hogy egy így felturbózott levessel simán jól lehet lakni, már-már egytálételként viselkedik.
Koncentrálj a fasírtra!
Az eljárás is pontosan ugyanaz, mint a fasírtnál, csak a végén, ahelyett, hogy forró olajjal bűvészkednénk, egy nagy fazék levesbe dobjuk bele a gombócokat. Így lesz a világ legegyszerűbb leveséből a legmenőbb.
Medvehagymás húsgombóc
Hozzávalók 4 adaghoz
- 20 dekagramm marha/sertés darált hús
- 1 darab tojás
- 0.5 darab vöröhagyma
- 0.5 darab zsemle
- 2 deciliter tej
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 csipet só, bors, chlili
- 5 darab medvehagyma
Elkészítés:
A zsemlét tejbe áztatjuk, a darált húst megsózzuk, borsozzuk, aprítógépbe kanalazzuk.
Hozzáadjuk a vöröshagymát, a tejbe áztatott zsemlét, és a tojást. Összedolgozzuk. Hozzáadunk chilit és aprított medvehagymát, valamint annyi zsemlemorzsát, hogy gombócokat tudjunk formázni.
A levesből kimerünk egy másik fazékba és megfőzzük benne a gombócokat kb. 20 perc alatt. Levesbetétként tálaljuk.
Az eredeti receptet az Illatok a konyhámból blogon olvashatjátok. Most, hogy lassan itt a sok friss gyümölcs, ideje felhasználni a konyhában maradt befőtteket, például meggyes-mascarponés pite formájában, vagy itt van ez az avokádós-tonhalas szendvicskrém a blogról, amit szintén érdemes kipróbálni.
Kép forrása: illatokakonyhambol.blog.hu