
Selymes vaníliakrémes epertorta piskótával: a franciák legszexibb édessége

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Fahéjas csiga kekszformában? Így sokáig eláll a nagy kedvenc

Sült zöldségekkel kevert fokhagymás tészta: eteti magát, olyan finom

Fehér csokis-kókuszos bonbon: elegáns desszert egyszerűen

Ropogósra sült koreai csirke: fűszeres-édes máz teszi különlegessé

Mutatós vörös bársony cupcake: így egyszerűsíts, ha nem megy a tortasütés
A franciák egyik legszexibb tortája, sok-sok eperrel, piskótával és édes vaníliakrémmel. Pici odafigyelést igényel az elkészítése, de a siker garantált!
A tortasütés valódi művészet, melyet biztos kezekkel tudunk igazán tökélyre vinni, de nem mindig olyan bonyolult, mint ahogy első pillantásra tűnik. Szóval, kedves sütni készülő, bátran állj ehhez a recepthez! Nem lesz olyan nehéz, ne rémítsen meg a látványos torta.
A francia sütemények isteni finomak és romantikusak, ahogyan ez a Fraiser torta is ellenállhatatlan. Az isteni krém, a könnyű piskóta és az illatos eprek repítenek minket a mennyországba. Ez az egyik legmutatósabb torta, amit a legjobb eperszezon idején elkészíteni. Hajrá!
Fraiser torta

Hozzávalók 8 szelethez
A piskótához:
- 4 darab tojás
- 130 gramm cukor
- 40 gramm olvasztott vaj
- 130 gramm liszt
- 1 csapott teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
A krémhez:
- 600 milliliter tej
- 1 darab vaníliarúd
- 4 darab tojás (sárgája)
- 140 gramm cukor
- 50 gramm kukoricaliszt
- 30 gramm keményítő
- 80 gramm vaj
A zseléhez:
- 6 nagy szem eperből friss eperlé
- 2 teáskanál zselatin
- 1 evőkanál porcukor
A díszítéshez:
- 2 nagy marék eper
- 50 gramm étcsokoládé
- pár szem (elhagyható) áfonya vagy málna
Elkészítés:
Tészta:
A tojások fehérjét a cukor felével habbá verjük.
A cukor másik felével kihabosítjuk a tojássárgájákat, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat.
A lisztet, sütőport és sót összekeverjük, majd a fehérjehabbal együtt 2-3 lépésben a tojássárgájás részhez keverjük. 20 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a tésztát, majd 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
Krém:
A vaníliarúd magjait kikaparjuk, és a rúddal együtt a tejbe dobjuk és felforraljuk. A tojássárgáját, cukrot, kukoricalisztet és keményítőt összekeverjük, a forró tejhez adjuk, majd pár percig még kevergetve forraljuk, hogy pudingszerűre sűrűsödjön a krém. A krémbe keverjük a vajat, letakarjuk egy fóliával, hagyjuk langyosra hűlni.
A piskótalapot kettévágjuk, az egyik felét a tortaforma aljába rakjuk, a forma belső szélére vágunk egy sütőpapírcsíkot. A krém kb 1/4-ét rákenjük a tortalapra. Az eprekből annyi szemet elfelezünk, amennyivel a torta szélét körberakjuk, a maradékot kockákra vágjuk és a maradék krémhez keverjük, amit rá is halmozunk a krémes piskótára. A krém tetejére rakjuk a másik piskótát.
Zselé:
A zseléhez az epret felkockázzuk és botmixerrel alaposan lezúzzuk, majd szűrőn átpréseljük az egészet. Az eperléhez keverjük a cukrot, elkezdjük melegíteni, majd mikor langyos, belekeverjük a zselatint, hagyjuk felforrni, langyosra hűtjük és a torta tetejére kanalazzuk.
Olvasztott étcsokiból egy sütőpapírra kanállal csepp alakokat húzunk, feltekerjük, majd mikor megszilárdult, ezzel és a friss gyümölcsökkel díszítjük a tortát.
Az epres édességek kedvelőinek vétek lenne kihagyniuk ezt a sütés nélküli sajttortareceptet.
Fotó: Street Kitchen