Mennyei fügegolyó sütés nélkül: mézzel és dióval lesz igazán finom

fügegolyó2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amennyire egyszerűen és gyorsan készül, annyira finom és különleges ez a narancsos fügegolyó, amelyben rengeteg dió is helyet kap.

Az egyik kedvenc karácsonyi desszertünket dédnagymamám készítette el minden évben, ami nem más volt, mint a fügegolyó. Bár sajnos az ő receptjét nem találtam meg, picit kutakodtam az interneten, kísérletezgettem, és az alább olvasható változat került ki győztesen, ez hasonlít a legjobban arra, amit dédim készített. 

Az aszalt füge mellé dió – de mandulával is isteni –, darált keksz, méz, fahéj és narancs kerül, utóbbitól lesz mennyei. Ha biogyümölccsel dolgozol, a héját is belereszelheted, hogy még citrusosabb, frissebb legyen az összhatás.

A borítását is bátran variálhatod, forgathatod darált kekszbe, ahogy én tettem, de darált dióba, sőt, akár kókuszreszelékbe is. A sütés nélküli édesség pillanatok alatt kész, és az egész család imádni fogja.

Fügegolyó

fügegolyó

Hozzávalók 32 darabhoz:

  • 200 g aszalt füge
  • 200 g dió (darált)
  • 150 g méz
  • 0.5 tk fahéj
  • 1 db narancs
  • 100 g darált keksz (+ a forgatáshoz)
Recept idők

Elkészítés:

A fügét tegyük aprítógépbe, majd daráljuk pépesre. 

Adjuk hozzá a darált diót, a mézet, a narancs levét, a fahéjat, alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a kekszet, dolgozzuk össze a masszát, akkor jó, amikor gombóccá áll össze és elválik az edény falától. Ha túl ragacsos, mehet még bele keksz.

A tésztagombócot csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 20 percre.

Formázzunk diónyi golyókat a masszából, ha szeretnénk, hempergessük darált kekszbe, majd kínálhatjuk is.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük