Mennyei fügegolyó sütés nélkül: mézzel és dióval lesz igazán finom
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Pihe-puha almás fánk: őszi fűszerek teszik varázslatossá
Ropogós
Fahéjas zabkása gyümölcsökkel: így készül az őszi változat
Sűrű, tejszínes édesburgonya-krémleves: ebédként is megállja a helyét
Pankomorzsában sült mézes-mustáros csirkecsíkok: a hús vajpuha lesz
Így pucold meg és dolgozd fel a céklát: sütve, de párolva is finom
Ezért érdemes beszerezni konyhai hőmérőt: a húsok tökéletesre sülnek
Amennyire egyszerűen és gyorsan készül, annyira finom és különleges ez a narancsos fügegolyó, amelyben rengeteg dió is helyet kap.
Az egyik kedvenc karácsonyi desszertünket dédnagymamám készítette el minden évben, ami nem más volt, mint a fügegolyó. Bár sajnos az ő receptjét nem találtam meg, picit kutakodtam az interneten, kísérletezgettem, és az alább olvasható változat került ki győztesen, ez hasonlít a legjobban arra, amit dédim készített.
Az aszalt füge mellé dió – de mandulával is isteni –, darált keksz, méz, fahéj és narancs kerül, utóbbitól lesz mennyei. Ha biogyümölccsel dolgozol, a héját is belereszelheted, hogy még citrusosabb, frissebb legyen az összhatás.
A borítását is bátran variálhatod, forgathatod darált kekszbe, ahogy én tettem, de darált dióba, sőt, akár kókuszreszelékbe is. A sütés nélküli édesség pillanatok alatt kész, és az egész család imádni fogja.
Fügegolyó
Hozzávalók 32 darabhoz
- 200 g aszalt füge
- 200 g dió (darált)
- 150 g méz
- 0.5 tk fahéj
- 1 db narancs
- 100 g darált keksz (+ a forgatáshoz)
Elkészítés:
A fügét tegyük aprítógépbe, majd daráljuk pépesre.
Adjuk hozzá a darált diót, a mézet, a narancs levét, a fahéjat, alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a kekszet, dolgozzuk össze a masszát, akkor jó, amikor gombóccá áll össze és elválik az edény falától. Ha túl ragacsos, mehet még bele keksz.
A tésztagombócot csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 20 percre.
Formázzunk diónyi golyókat a masszából, ha szeretnénk, hempergessük darált kekszbe, majd kínálhatjuk is.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors