
Fűszeres bundában sült csirkemell mézes-fokhagymás szósszal - Pillanatok alatt kész az ebéd

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
Igazi ízbomba az így készült csirkemell, se nem lesz száraz, se nem lesz unalmas, mézes-szójaszószos öntet koronázza meg.
Amennyire unalmas alapanyagnak tartják a csirkemellet, épp annyira izgalmas, nagyon változatosan elkészíthető, sütve, főve, szósszal nyakon öntve, minden formában teljesen más fogás születik belőle. Az alábbi recept azért is izgalmas, mert amellett, hogy fűszeres, pikáns bundában sül a hús, még egy mézes-szójaszószos öntetet is kap a végén.
A mézes szószt keményítővel kell sűríteni, hogy szépen be tudja majd vonni a húst, ne csorogjon le róla. A panír mind ízben, mind állagban egy pluszt ad az ételhez, nagyon izgalmas a ropogós bunda és a szósz találkozása, az ázsiai ízvilágú öntet nagyon jól passzol a chilis, picit füstös panírhoz.
Fűszeres csirkemell mézes szószban

Hozzávalók 4 személyre
A csirkemellhez:
- 2 nagy darab csirkemellfilé
- 2 darab tojás
- 1 evőkanál víz
- 100 gramm liszt
- 1 teáskanál cayenne-bors
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika
- 0.5 teáskanál só
- 0.25 teáskanál bors
- 0.5 teáskanál fokhagymapor
- 60 milliliter olaj
A szószhoz:
- 100 gramm méz
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál keményítő
- 3 evőkanál hideg víz
Elkészítés:
Szósz:
Egy kis lábasban melegítsük össze a mézet, a szójaszószt, a zúzott fokhagymát. Közben egy kis tálban keverjük ki a keményítőt a vízzel. Mikor forr a mézes szójaszósz, keverjük bele a keményítős vizet, folyamatosan kevergetve főzzük, míg be nem sűrűsödik. Húzzuk le a tűzröl, tegyük félre.
Csirke:
Egy tálban keverjük össze a lisztet, cayenne-borsot, sót, borsot, paprikát, fokhagymaport. Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat a vízzel és egy csipet sóval. A csirkemellfiléket vágjuk hosszában ketté, hogy 4 szelet legyen belőlük. Forgassuk meg őket a tojásos keverékben, majd a lisztesben.
Melegítsünk olajat egy serpenyőben közepes lángon, majd süssük meg a csirkemelleket, oldalanként 4-5 perc kell nekik, míg kívül ropogósak nem lesznek, belül pedig már nem rózsaszín a hús.
Tegyük a megsült húsokat a mézes szószba, alaposan fedjük be a szeleteket a mázzal, majd tálalhatjuk is.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors