Hasselback édesburgonya, fűszeres vajjal sütve: egyszerűen készül a finom köret
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A beirdalt burgonya a vajas kencének köszönhetően mennyei, egyszerre édes és sós.
A megsárgult levelekkel együtt előkerülnek a szezonális finomságok is, az egyik ilyen az édesburgonya. A batáta zamata édes, kicsit a sárgarépára hajaz, szuper alapanyag, hisz rengeteg izgalmas finomság gyártható belőle, és azt se feledd, mennyire egészséges. Bizony, az édesburgonya E- és C-vitaminban bővelkedik, valamint antioxidánsokban is gazdag. Pozitív tulajdonságai mellett fontos kiemelni, hogy immunerősítő, ami a zord időben különösen fontos. Rostgazdag, ezért segíti az emésztést, A-vitamin-tartalma miatt pedig a szem egészségét is óvja.
Az édesburgonyával érdemes úgy bánni, mint a hagyományos krumplival, készíts belőle pürét, levest, fánkot, bármit kipróbálhatsz, elvégre a főzés a felfedezésről szól. Ha valami egyszerűre vágysz, ami mégis izgalmas, akkor hasselback módra vágdosd be, kend meg alaposan fűszeres vajjal és küldd barnulni a sütőbe. Persze a kialakított zsebekbe ízlés szerint rejthetsz finomságokat, de szerintem így, az ízes vajjal lekenve a legjobb. Ha pedig fokoznád az ízélményt, akkor 6 evőkanál görög joghurtban keverj el ízlés szerint sót és borsot, 1-2 marék lila vagy újhagymát, esetleg csemegekukoricát, majd tálalásnál kínáld a megsült batáta mellé.
Hasselback édesburgonya
Hozzávalók 4 darabhoz
- 4 darab édesburgonya
- 2 evőkanál vaj
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál fokhagyma-granulátum
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180-200 fokra.
Az édesburgonyákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd szorosan, mélyen vágdossuk be, ügyelve, hogy a kés pengéje ne vágja át teljesen a batátát.
A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá az olajat, fűszereket, keverjük egybe, majd ecset segítségével kenjük a bevagdosott burgonyákra, a kialakított zsebekbe is kerüljön a vajas keverékből.
Az édesburgonyát toljuk a sütőbe 45–60 percre, míg megpuhul.
Fotó: Getty Images