Hasselback édesburgonya, fűszeres vajjal sütve: egyszerűen készül a finom köret

6
Nyomtatás
éhcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A beirdalt burgonya a vajas kencének köszönhetően mennyei, egyszerre édes és sós.

A megsárgult levelekkel együtt előkerülnek a szezonális finomságok is, az egyik ilyen az édesburgonya. A batáta zamata édes, kicsit a sárgarépára hajaz, szuper alapanyag, hisz rengeteg izgalmas finomság gyártható belőle, és azt se feledd, mennyire egészséges. Bizony, az édesburgonya E- és C-vitaminban bővelkedik, valamint antioxidánsokban is gazdag. Pozitív tulajdonságai mellett fontos kiemelni, hogy immunerősítő, ami a zord időben különösen fontos. Rostgazdag, ezért segíti az emésztést, A-vitamin-tartalma miatt pedig a szem egészségét is óvja.

Az édesburgonyával érdemes úgy bánni, mint a hagyományos krumplival, készíts belőle pürét, levest, fánkot, bármit kipróbálhatsz, elvégre a főzés a felfedezésről szól. Ha valami egyszerűre vágysz, ami mégis izgalmas, akkor hasselback módra vágdosd be, kend meg alaposan fűszeres vajjal és küldd barnulni a sütőbe. Persze a kialakított zsebekbe ízlés szerint rejthetsz finomságokat, de szerintem így, az ízes vajjal lekenve a legjobb. Ha pedig fokoznád az ízélményt, akkor 6 evőkanál görög joghurtban keverj el ízlés szerint sót és borsot, 1-2 marék lila vagy újhagymát, esetleg csemegekukoricát, majd tálalásnál kínáld a megsült batáta mellé.

Hasselback édesburgonya

édct

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 4 darab édesburgonya
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál fokhagyma-granulátum
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180-200 fokra.

Az édesburgonyákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd szorosan, mélyen vágdossuk be, ügyelve, hogy a kés pengéje ne vágja át teljesen a batátát.

A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá az olajat, fűszereket, keverjük egybe, majd ecset segítségével kenjük a bevagdosott burgonyákra, a kialakított zsebekbe is kerüljön a vajas keverékből.

Az édesburgonyát toljuk a sütőbe 45–60 percre, míg megpuhul. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon