Fűszeres, szaftos marhafasírt: akár előre is elkészítheted
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A fasírtot sütheted zsemlemorzsába forgatva bő olajban, vagy bunda nélkül, jóval kevesebb zsiradékon.
A marha jellegzetes ízéhez remekül passzolnak az intenzív aromájú fűszerek, sokkal izgalmasabb, ha keversz a masszába kakukkfüvet, de helyette vagy mellé majoránnat is adhatsz attól függően, mennyire szereti a család. Ha teheted, friss zöldet is tegyél a masszába, 1 csokor finomra vágott petrezselyemtől sokkal mutatósabb lesz a fasírtgolyó.
Mivel a fasírtgolyó zsemlemorzsába forgatva az igazi, én bő olajban szoktam aranybarnára sütni, de nem kötelező a példámat követni. Ha szeretnéd, bunda nélkül, kevés olajon süsd meg serpenyőben, de sütőbe tolva is készülhet az ízletes marhafasírt. Az összeállítása egyszerű, akár elő is készítheted másnapra, tedd hűtőbe, így az ízeknek is van idejük összeérni. A kisült fasírtot kínáld krumplipüré és saláta mellé, de akár főzelékkel is kipróbálhatod.
Fűszeres marhafasírt
Hozzávalók 45 darabhoz
- 2 darab zsemle
- 60 dkg marhahús
- 2 darab tojás
- só és bors ízlés szerint
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál pirospaprika
- 2 bögre zsemlemorzsa (opcionális)
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A zsemlét áztassuk be annyi vízbe, amennyi ellepi.
A húshoz adjuk hozzá a tojást, sót, borsot, a hagymákat reszelve, kakukkfüvet, pirospaprikát és a vízbe áztatott zsemlét kinyomkodva.
A bekevert fasírtot fóliával lefedve egy éjszakára hűtőbe tehetjük, másnap pedig kisüthetjük, de akár az összeállítás után azonnal is süthetjük.
A masszából formázzunk tetszőleges golyókat, forgassuk meg őket a zsemlemorzsában, majd bő olajban, mindkét oldalán süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images