![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
10 isteni főzelék a krumplitól a kelkáposztáig – Laktató, gyors és egyszerű receptek
![bfcover](https://kep.index.hu/1/0/3628/36280/362804/36280459_2772685_4d1e34935f5b351eeb27e694d8d28d0c_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A főzelék a magyar konyha büszkesége, a kisvendéglőkben, az iskolai menzán és persze otthon is felbukkan a tartalmas finomság.
A főzelékeket leggyakrabban pörkölt, fasírt, virsli, bélszínroló, rántott vagy sült hús mellé szokták kínálni, de tükörtojás, főtt tojás vagy tojáskrokett is kerülhet mellé, illetve vannak, akik magában szokták kanalazni az egytálételt.
Hogyan sűrítsünk?
A főzelékek sűrítése habarással, rántással vagy lisztszórással történik. A régi időkben gyakori volt, hogy olyan sűrűre készítették, hogy megállt benne a kanál. Nem kell megijedni, sokkal egészségesebb, alakbarátabb technika is létezik, amikor a főzeléket saját magával kell sűríteni. Ilyenkor a főzelék nagyjából egynegyedét kell leturmixolni, majd visszaönteni és a többivel egybekeverni.
A sűrítés során érdemes 1 vagy 2 szem főtt burgonyát is használni, mert a krumpliban található keményítőtől sokkal jobb lesz a végeredmény. Ha viszont maradnál a lisztes sűrítésnél, használhatsz kukoricalisztet, rizslisztet vagy étkezési keményítőt. Érdekes, hogy a régi időkben kenyeret használtak az állag javítására, egyszerűen vízbe vagy tejbe áztatták, majd miután jól megszívta magát, a főzelékbe keverték. A legtöbb főzelékhez kötelező tejterméket is adni, legyen az tej, tejföl vagy főzőtejszín, ezektől sokkal krémesebb lesz.
A most következő receptválogatásban a főzelékeké a főszerep, a kedvenceinket szedtük egy csokorba, érdemes őket kipróbálni, a sűrítésüket ízlésre szabni.
Krumplifőzelék
A főzelékek közül az egyik legnépszerűbb a krumpli, amit rengetegféle verzióban lehet elkészíteni. Vannak családok, ahol pirospaprika kerül bele, míg mások inkább habarással készítik nem sajnálva a tejet és a tejfölt a főzelékből. Az biztos, bárhogy is készüljön a fogás, a babérlevél nem hiányozhat belőle.
![34185439 00e107fb3f89fb3986b9813268cf59d9 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3627/36279/362797/36279741_6ff70a6e0307d8d936f4a7e38e841a99_wm.jpg)
Csicseriborsó-főzelék
A fehérjedús alapanyagból a legtöbbször hummusz vagy falafel készül, mindkét étel nagyon finom, azonban másra is felhasználható a csicseriborsó. Akár főzelék is készülhet belőle, tejföllel sűrítve. Hasonlóan a lencséhez, a csicseriborsóhoz is jól passzol a fokhagyma, használd bátran, mellé pedig római köményt is szórj a főzelékbe.
![35184425 def7d2247789ef5ab1e4b09de1bc4c7f wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3639/36395/363955/36395579_775d6c086f98e36bdbf0308f02e90a30_wm.jpg)
Tejszínes lencsefőzelék
Ne csak az év utolsó napján kerüljön lencsefőzelék az asztalra. Sőt, ha már lencsefőzelék, ne a hagyományos verzióra gondolj, készítsd el konzervből, így az áztatást is megúszod, a sűrítéshez pedig tejszínt használj. Így teljesen új értelmet nyer a lencsefőzelék, sokkal selymesebb lesz az állaga, de különlegesebb lesz a zamatában is.
![34737815 e10e7a764e682bb67d2fa06f41cef7e0 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3627/36279/362797/36279735_deb7c0ccddef78b6087ad06669c9bde4_wm.jpg)
Spenót mascarponéval
Néha érdemes a megszokott dolgokon csavarni egyet. A spenótfőzeléket szinte mindig habarni szokás, a legtöbb receptben tejföllel, de újabban sokan rákaptak a tejszínre is. Ha nyitott vagy az új dolgokra, akkor próbáld ki mascarponéval. A fűszerezéssel is megéri játszani, a fokhagyma mellé majoranna kerüljön.
![32527516 0e0771f556eeae33bd055580b772c514 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3627/36279/362798/36279899_e97f3339b266e341c3514e22705813fa_wm.jpg)
Sárgaborsó-főzelék
Sokak emlékezetében menzás rémálom, pedig a sárgaborsó nagyon izgalmas alapanyag, ha jól bánsz vele, isteni főzelék készülhet belőle, amit öröm lesz kanalazni. Mivel a sárgaborsó nagyon eltelít, nem szükséges mellé húst kínálni. Ha meg szeretnéd gyorsítani a főzési folyamatot, akkor késhegynyi szódabikarbonát is keverj a főzelékbe.
![sbfct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3628/36280/362800/36280089_82c11bea1f213c8ef9bd512cc124d738_wm.jpg)
Zöldbabfőzelék újkrumplival
Az újkrumpli szezonjára még várni kell, ettől függetlenül érdemes elkészíteni ezt az ízletes főzeléket, régi burgonyából is ugyanolyan finom. Zöldbabból mirelit vagy üveges közül tudsz választani jelenleg. A zöldbabfőzelék lényege a rántás, jó fokhagymásan készítsd, ettől lesz igazán finom.
![33274158 11393fb0aa1c88dee3252ba9ff004fa8 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3627/36279/362798/36279895_cac409ef43cb959c609f569b23c83ca6_wm.jpg)
Tejszínes-kapros cukkinifőzelék
A cukkini a tökfélék családjába tartozik, semleges a zamata, ezért bármilyen finomság készülhet belőle, még főzelék is. A cukkinifőzelékben a fokhagyma és a kapor íze dominál. A főzelék selymes textúrájáról a tejszín gondoskodik, hogy még izgalmasabb legyen, pirított cukkinikockákkal kínáld, így magában is öröm lesz kanalazni.
![33902993 d22926d87704c830e885ebef8f7b833c wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3627/36279/362797/36279767_03a02ce61cfff591d73b8731fbed2f03_wm.jpg)
Kelkáposzta-főzelék pörkölttel
A leveleire bontott káposzta mellé - ugyanúgy, mint a zöldbabnál - néhány darab krumplit is érdemes tenni. A fokhagymás rántás itt is lényeges, valamint az őrölt kömény is fontos szerepet játszik. A főzelék készítésénél vigyázni kell a víz hozzáadásával, mivel a kel víztartalma magas, miközben főnek a levelek, kiengedik a bennük található nedvességet. A kelkáposzta-főzelék pörkölttel kínálva a legfinomabb.
![32067263 0840fc283adb73e7549c3fe4c0baef53 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3627/36279/362799/36279909_222d4b7b46a0e3c868dba2e64f9e3ca8_wm.jpg)
Babfőzelék
A laktató babfőzelék akkor igazán ízletes, ha füstölt hús is megy bele, lehet ez tarja, oldalas vagy csülök. Mivel babról van szó, fokhagymás rántás is kerül rá, amitől még finomabb lesz. Ha félsz, hogy felfúj a bab, késhegynyi szódabikarbónát keverj bele, így elkerülheted a kellemetlenséget, ráadásul a szódabikarbónának köszönhetően a bab is hamarabb elkészül.
![bfct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3628/36280/362803/36280315_ec33290f0c262f8f304fc27219bafeb7_wm.jpg)
Borsófőzelék
Igazi retró kedvenc a borsófőzelék, a krumplihoz hasonlóan habarással készítve a legfinomabb, de sűrítheted önmagával is. A főzelék zsenge borsóból készítve lesz a legjobb, de üvegesből és mirelitből is készülhet. Ha édesebbre szeretnéd, kevés cukrot is keverj bele.
Fotók: Getty Images, Szász Eszter/Sóbors, Botos Claudia/Sóbors, Sági Zsófia/Sóbors, Ács Bori/Sóbors