Színes, krémes és mennyei répaleves: testet, lelket feltöltő finomság
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A csodaszép krémleves pillanatok alatt elkészül, zord, hűvös napokon különösen jólesik a fogyasztása.
A sárgarépa kellemesen édeskés zöldség, vitaminokban bővelkedik és nagyon változatosan használható fel a konyhában. Érdemes minél több variációban kipróbálni, izgalmas köretek és levesek is készülhetnek belőle.
Vitaminokra mindig szükség van, de ilyenkor télen még inkább igényli a szervezet a támogatást. A sárgarépa A-vitaminban dúskál, flavonoidokat tartalmaz, erősíti az immunrendszert, jót tesz a szívnek. Nyersen is érdemes falatozni valamilyen mártogatóssal, a hűvös napokon pedig készíts ízletes levest a zöldségből.
Fűszeres répakrémleves
Hozzávalók 4 személyre
Leves:
- 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dkg sárgarépa
- 1 l alaplé (zöldség vagy csirke)
- 1 teáskanál őrölt köménymag
- só és bors ízlés szerint
- 250 g tejföl
- 1 teáskanál étkezési keményítő
Tálalás:
- kruton ízlés szerint
- 1 csokor friss, finomra vágott petrezselyem
- reszelt sajt ízlés szerint
Elkészítés:
A vajat vagy az olajat forrósítsuk fel, majd dobjuk rá a finomra aprított hagymát és pároljuk 5 percig, utána a felkarikázott sárgarépát is keverjük hozzá. 3-4 perc gyakori kevergetés után az alaplével öntsük fel a zöldségeket.
A levest fűszerezzük köménnyel, sóval és borssal, majd amikor a répa megpuhult, botmixerrel pürésítsük.
A tejfölt és az étkezési keményítőt keverjük össze, a levesből is adjunk hozzá 1-2 merőkanállal, majd ezt a keveréket adjuk a leveshez, és néhány perc alatt forraljuk egybe.
A levest bögréből is elszürcsölhetjük, de krutonnal, petrezselyemmel vagy reszelt sajttal megszórva is kínálhatjuk.
Fotó: Getty Images