Mennyei, fokhagymás vajban sült répa – Karácsonyi köret pillanatok alatt

fokhagymás vajban sült répa cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Idén kicsit figyelj oda jobban, mit teszel az ünnepi asztalra, legyen rajta több vitamindús zöldség.

A fokhagyma nemcsak egészséges, hanem a fogásoknak is csodás ízt ad. Nem is nagyon kell mellé más fűszer, így is intenzív ízt ad az ételnek. Elég, ha a húsokba beletűzködöd, de ha apróra vágod vagy nyomod, akkor öntetnek is használhatod. Ha olvasztott vajjal kevered, és ebben sütöd a csirkemellet, akkor az amúgy kicsit száraz hús szuper szaftos lesz, és még munkád se lesz túl sok vele.

A zöldségnek is jót tesz a fokhagyma, ahogy a répának is, amely tökéletes köret lesz húsok vagy halak mellé, ha szeretnél egy könnyedebb fogást a karácsonyi menüben. Ha más egészséges zöldségköretet is kipróbálnál a főételek mellé, akkor ezt a sütőben sült feta sajtos sütőtököt is készítsd el. 

Fokhagymás vajban sült répa

fokhagymás vajban sült répa recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 1 kilogramm sárgarépa
  • 5 evőkanál vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 0.5 kávéskanál
  • 0.5 kávéskanál bors
  • a díszítéshez apróra vágott petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A sárgarépát vágjuk fel hosszában. A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 

A vajat közepes hőmérsékleten olvasszuk fel egy serpenyőben. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és folyamatosan keverve dinszteljük 3 percig, amíg egy icipicit meg nem barnul. Vigyázzunk, meg ne égjen. A sárgarépahasábokat öntsük le a fokhagymás vajjal, sózzuk, borsozzuk, és forgassuk össze, hogy mindenhol érje. 

Fektessük a répákat a sütőpapírra, és süssük 25-30 percig, amíg meg nem puhulnak. Tegyük rá egy tányérra, és tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük