Mennyei, fokhagymás vajban sült répa – Karácsonyi köret pillanatok alatt

2
Nyomtatás
fokhagymás vajban sült répa cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Idén kicsit figyelj oda jobban, mit teszel az ünnepi asztalra, legyen rajta több vitamindús zöldség.

A fokhagyma nemcsak egészséges, hanem a fogásoknak is csodás ízt ad. Nem is nagyon kell mellé más fűszer, így is intenzív ízt ad az ételnek. Elég, ha a húsokba beletűzködöd, de ha apróra vágod vagy nyomod, akkor öntetnek is használhatod. Ha olvasztott vajjal kevered, és ebben sütöd a csirkemellet, akkor az amúgy kicsit száraz hús szuper szaftos lesz, és még munkád se lesz túl sok vele.

A zöldségnek is jót tesz a fokhagyma, ahogy a répának is, amely tökéletes köret lesz húsok vagy halak mellé, ha szeretnél egy könnyedebb fogást a karácsonyi menüben. Ha más egészséges zöldségköretet is kipróbálnál a főételek mellé, akkor ezt a sütőben sült feta sajtos sütőtököt is készítsd el. 

Fokhagymás vajban sült répa

fokhagymás vajban sült répa recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 kilogramm sárgarépa
  • 5 evőkanál vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 0.5 kávéskanál
  • 0.5 kávéskanál bors
  • a díszítéshez apróra vágott petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A sárgarépát vágjuk fel hosszában. A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 

A vajat közepes hőmérsékleten olvasszuk fel egy serpenyőben. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és folyamatosan keverve dinszteljük 3 percig, amíg egy icipicit meg nem barnul. Vigyázzunk, meg ne égjen. A sárgarépahasábokat öntsük le a fokhagymás vajjal, sózzuk, borsozzuk, és forgassuk össze, hogy mindenhol érje. 

Fektessük a répákat a sütőpapírra, és süssük 25-30 percig, amíg meg nem puhulnak. Tegyük rá egy tányérra, és tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon