Fűszeres töltött csirkecombok: a séf trükkjével garantáltan tökéletes lesz!
BBQ csirkecombok kuszkuszsalátával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kevés kellemesebb dolgot tudunk elképzelni az életben, mint mikor egy jól eső örömzenélés után az ember elé teszi a kedvenc ételét egy mesterszakács. Amíg Sena a Random Trippel jammelt, Serényi Zsolt séf megalkotta azt a fogást, ami a ghánai származású énekesnő szívéhez és ízléséhez szerinte a legközelebb áll. Eltalálta?
A másik oldalról: a konyha felől nézve szintén eléggé hálás feladat egy stúdióvá alakított lakásétteremben úgy főzni, hogy közben Senáék zenélnek, süt a nap, és hozzá zavartalan a minőségi sör-ellátás.
Serényi séf ezúttal gyömbéres kolozsvári szalonnával töltött, chilis BBQ csirkecombot sütött, hozzá mogyorós, aszalt gyümölcsös kuszkusz salátát tálalt.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a menü megalkotásánál Zsolt, a BP BarBQ vezetője szinte biztosra ment: előtte alaposan kikérdezte Senát, hogy mi a kedvenc étele, mik azok az ízek, amelyeket a legjobban szeret, és mi az, amit egyáltalán nem, milyen stílusú ételek állnak hozzá közel, és mi a kedvenc, főzéssel kapcsolatos élménye. Ezekből az információkból kristályosodott ki ez a színpompás, ízekben gazdag, izgalmasan sokféle állagú étel.
Így sül át omlósra grillrácson a töltött csirkecomb
Ami, lássuk be, elsőre rendkívül meghökkentő látvány. Rögtön adódik is a kérdés: hogy fog átsülni egy jócskán megtöltött csirkecomb a grillen? Serényi séf elárulta nekünk a trükköt: indirekt módon, alacsony hőmérsékleten, és jó sokáig kell sütni a combokat. Ez a klasszikus értelemben vett barbecue: fával, vagy faszénnel dolgozik, ugyanakkor nincs direkt, sugárzó hő. Ezt úgy lehet megoldani, hogy az egyik oldalon gyújtja meg a tüzet, és a grillrács másik oldalára teszi a megtöltött, és a páccal alaposan megkent combokat, majd az egészet befedi, és hagyja, hogy átjárja a füst.
Hasonló körülményeket sütőben is elő lehet állítani, ebben az esetben 150 fok alatti hőmérsékleten, legalább másfél órán át kell sütni a húst.
A kuszkusz az összes ízt magába szívja
Amíg a csirkecombok készülnek, Serényi séf összeállította a köretet. Ami azonnal feltűnt: nem fedte le a kuszkuszt, miután ráöntötte az alaplevet. Mint megtudtuk, erre nincs is szükség, hiszen az apró durumszemek párolás nélkül is megszívják magukat a folyadékkal, csak adjunk neki 20 percet. Így remekül átveszi az olívaolaj, a lime, a paprika leve, a petrezselyem, a chili és az aszalt gyümölcsök ízét is.
A lényeg pedig, ugyanúgy, ahogy az életben, itt is az egyensúlyban lakozik: a sós az édessel, a csípős a selymessel, a roppanós az omlóssal találkozik – az étel pedig a zenével.
Jó dolgok ezek, élvezzétek ti is a hangulatot, és ha van kedvetek, főzzétek meg Serényi Zsolt Senának alkotott ételét!
Gyömbéres kolozsvári szalonnával töltött chilis BBQ-csirkecomb, mogyorós, aszalt gyümöcsös kuszkusz salátával
Hozzávalók 8 adaghoz
- 8 darab csirkecomb
- 1.2 kilogramm füstölt kolozsvári szalonna
- 10 darab chili (piros)
- 6 darab kápia
- 20 dekagramm méz
- 10 dekagramm mustár
- 10 dekagramm paradicsompüré
- 20 dekagramm friss gyömbér
- 0.5 kilogramm cous-cous
- 0.5 liter extraszűz olívaolaj
- 10 dekagramm mentalevél
- 10 dekagramm petrezselyemzöld
- 20 dekagramm aszalt sárgabarack
- 20 dekagramm aszalt szilva mag nélkül
- 20 dekagramm arany mazsola
- 35 dekagramm natúr, tisztított mogyoró
- 5 darab lime
- 0.5 liter alaplé
- 0.5 liter víz
- 1 ízlés szerint só
Elkészítés:
1,5 óra alatt, faszén parázs mellett, 150 fok körüli hőmérsékleten készre sütöm. A maradék töltelékhez még öntök a mézből, ezzel a keverékkel fogom megkenni a csirkecombokat.
Ameddig a hús sül, elkészítem a köretet. A kuszkuszhoz öntöm az alaplevet és, ha felveszi, akkor a vizet is.
Petrezselymet, mentalevelet vágok bele, mazsolát, aszalt sárgabarackot, aszalt szilvát, mogyorót adok hozzá, mézet csurgatok bele és paprikát kockázok hozzá.
Olívaolajjal, lime-mal chilivel, sóval ízesítem és a töltött csirkékkel tálalom.
A cikk a Staropramen támogatásával készült.