Fűszervaj-receptek: egy egyszerű teavaj és pár hozzávaló csodákra képes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ezeket a zseniális fűszervajakat használhatjuk önmagukban pirítóson, de szalámi vagy sonka alá is, sokkal finomabb lesz tőlük a szendvics. Héjában főtt krumplihoz, de más köretekhez is tökéletes választás.
Csak pár instrukciót kell követni, utána a fűszerezés, ízesítés már rajtunk múlik, engedjük szabadjára a fantáziánkat. Miért költenénk egy vagyont a boltban kapható fűszervajakra, amikor pár egyszerű alapanyaggal otthon is elkészíthetjük?
Az alábbi receptekhez 250 g jó minőségű vajra, különféle fűszerekre, egy kisebb tálra és folpackra vagy zsírpapírra van szükség. A végeredmény egy henger alakú, csodaszép és ízletes vajtömb lesz.
Készíthetünk belőle nagyobb adagot, hűtőben vagy fagyasztóban sokáig eláll, de csinálhatunk több kisebb "csomagot" is, amik éppen egy evésre elegendőek. Ha tehetjük és szezonja van, használjunk friss fűszereket. A pontos leírást a cikk alján, a receptben találjátok, a többi verziónak csak az arányait adom meg. A vajat nyugodtan lehet kóstolgatni a fűszerezés közben, ízlés szerint adagoljatok hozzá többet vagy kevesebbet.
Fokhagymás vaj
Törjünk össze 4 gerezd fokhagymát, vágjunk apróra 2 teáskanál petrezselymet és ugyanennyi snidlinget, illetve készítsünk elő 2 teáskanál szárított bazsalikomot. Adjunk mindent hozzá 250 g puha vajhoz, keverjük jól össze az alapanyagokat.
Lime-os vaj
A vajat keverjük ki 2 evőkanál apróra vágott korianderrel, 2 evőkanál frissen facsart limelével és 1/2 teáskanál sóval. A lime nagyon jól passzol a tejtermékekhez, vajhoz vagy sajtkrémhez tökéletes választás. Szuperül illik hozzá a snidling is, de koriander helyett petrezselymet is használhatunk, illetve egy csipet chilipor megbolondítja az alapreceptet.
Baconös-sajtos vaj
Pirítsunk meg 4 szelet bacont egészen ropogósra, majd aprítógéppel törjük össze. 100 gramm cheddar sajtot reszeljünk le kis lyukú reszelőn. Keverjük össze őket a puha vajjal, ízesítsük sóval, borssal és 2 evőkanál snidlinggel.
Zöldfűszeres vaj
Hozzávalók 1 adaghoz
- 250 gramm vaj
- 2 evőkanál snidling
- 2 evőkanál kapor
- 2 evőkanál petrezselyem
- 1 teáskanál kakukkfű
- 0.5 teáskanál só
- 1 csipet fokhagymapor
- 1 csipet cayenne-bors
Elkészítés:
A vajat vegyük ki a hűtőből, hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy megpuhuljon. Egy spatula, kanál vagy robotgép segítségével keverjük ki krémesre.
A snidlinget, petrezselymet, kaprot, kakukkfűt aprítsuk össze, adjuk hozzá a a vajhoz a sóval, fokhagymaporral, cayenne-borssal együtt. Alaposan keverjük el az ízesítőanyagokat a vajjal.
Terítsünk ki egy kis darab folpackot vagy zsírpapírt, kanalazzuk a közepére a fűszervajat. Formáljunk egy hengert, csavarjuk fel a papírt, mintha szaloncukrot csomagolnánk be. A végeit csavarjuk meg, kössük be. Tegyük a hűtőbe vagy fagyasztóba.
Amikor fogyasztjuk, csomagoljuk ki a papírból, vágjunk le belőle akkora karikát, amennyi vajra szükségünk van. Ha fagyasztóban tároltuk, hagyjuk szobahőmérsékleten pár percig.
Fotók: Getty Images