Friss, nyári saláta aranybarnára sütött garnélarákkal és mézes-citrusos dresszinggel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Nyáron semmi nem esik jobban egy friss, könnyű salátánál, az pedig csak bónusz, ha még laktató is.
A nyári kánikulában nem kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, sokkal jobban esik valamilyen friss saláta. Igen ám, de hogyan lehet egy saláta egyszerre könnyed és laktató? Ha tenger gyümölcsei, jelen esetben garnéla kerül bele sokkal finomabb és összetettebb fogás lesz, ráadásul az alábbi verzióban még gouda sajt is van, így biztosan eltelít.
Érdemes konyhakész, tisztított rákot venni, úgy tényleg se perc alatt készül el a fogás. A zöldségeket nyugodtan lehet variálni, ízlés szerint másikkal helyettesíteni, viszont az öntetet nem érdemes lehagyni róla. A dresszinget csak a tálalásnál öntsük rá, különben gyorsan megfonnyad a zöldsaláta.
Garnélarákos saláta
Hozzávalók 6 személyre
Saláta:
- 340 gramm zöldsaláta (kevert)
- 1 darab avokádó
- 1 fej lilahagyma
- 200 gramm koktélparadicsom
- 1 darab kaliforniai paprika
- 500 gramm garnélarák (tisztított)
- 150 gramm gouda sajt
- olívaolaj (sütéshez)
- ízlés szerint Provence fűszerkeverék
Dresszing:
- 3 nagy evőkanál tejföl (kb. 60 gramm)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 darab lime leve
- 1 evőkanál méz
- frissen őrölt tarkabors, só
Elkészítés:
A megtisztított rákot szórjuk meg a fűszerkeverékkel, alaposan rázzuk össze. Egy serpenyőben melegítsünk olívaolajat, adjuk hozzá a rákot, mindkét oldalát 3-4 percig süssük, míg aranybarna nem lesz a külseje. Tegyük félre.
Az avokádót vágjuk félbe, kanalazzuk ki a húsát, majd a kaliforniai paprikával együtt vágjuk kockákra. A lilahagymát hámozzuk meg, vágjuk vékony szeletekre, a koktélparadicsomokat félbe, a sajtot reszeljük le. Keverjük össze a zöldségeket a salátával, keverjük bele a reszelt sajtot, majd a rákot is.
A dresszing összetevőit keverjük ki egy tálban, majd közvetlenül tálalás előtt csurgassuk a salátára, óvatosan keverjük vele össze.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors