Tejszínes, szerecsendiós gesztenyekrémleves: pirított gomba gazdagítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az ősz slágere a gesztenye, néha azonban érdemes elrugaszkodni a megszokott ízvilágától és más, izgalmas alapanyagokkal párosítani.
Sokan csak édesen fogyasztják a gesztenyét, azon belül is csak a klasszikus gesztenyepüré formájában, pedig a gesztenyéből számtalan finomság készíthető, például szuper levesalap, de húsok mellé is kiváló.
Most egy forró, fűszeres krémleves készült belőle. A gesztenye mellé selymes tejszín, pirított gomba és zsálya került. Az ízek is tökéletes harmóniában vannak, de az állagok is, ugyanis a lágy, nagyon krémes leveshez tökéletesen passzol a picit ropogósabb, lepirult gomba és a ropogósra sütött zsályalevél.
Tejszínes gesztenyekrémleves
Hozzávalók 4 személyre
Leveshez
- 280 gramm hámozott, főtt gesztenye
- 1 darab zellerszár
- 1 darab mogyoróhagyma
- 1 nagy darab csiperke gomba
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 darab zsályalevél
- 300 milliliter alaplé
- ízlés szerint só, bors
- 0.5 teáskanál szerecsendió
- 100 milliliter tejszín
- ízlés szerint olívaolaj
Levesbetéthez
- 1 nagy darab csiperke gomba
- 1 gerezd fokhagyma
- 8 darab zsályalevél
Elkészítés:
Vegyünk elő egy kisebb lábast, majd öntsünk bele egy kis olívaolajat. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, zellert és 1 gerezd zúzott fokhagymát, alacsony lángon dinszteljük pár percig. Az egyik gombát aprítsuk össze, majd adjuk a zöldséges alaphoz. 4 darab zsályalevelet vágjunk apróra, ez is mehet a zöldségekhez a szerecsendióval, sóval és borssal együtt.
Mehet a gesztenye is az alaphoz, pároljuk pár percig. Öntsük hozzá az alaplevet, forrástól számítva 15-20 percig főzzük. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a tejszínt, majd alaposan turmixoljuk át az egészet, míg teljesen krémes nem lesz.
A levesbetéthez a fokhagymát és a gombát vágjuk kisebb darabokra, majd dinszteljük meg egy kis olívaolajon. Egész addig pirítsuk, míg kicsit barnás, szinte már ropogós nem lesz. Tegyük félre.
Ismét öntsünk olívaolajat a serpenyőbe, forrósítsuk fel, majd dobjuk bele a zsályaleveleket, 1-2 perc alatt ropogósra sülnek.
A krémlevest a pirított gombával és a ropogós zsályalevelekkel kínáljuk.
Fotó: Getty Images