Foszlós tésztájú bukta gesztenyével töltve: ünnepi napindító, amitől a kedved is jobb lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kelt tésztából fenséges sütemények készülhetnek, például bukta, amit mindig jólesik falatozni.
A karácsonyi hajtásban a konyhatündérek mindig azon fáradoznak, hogy a lehető legízletesebb fogások kerüljenek az ünnepi asztalra, természetesen kifogástalan tálalásban. Az ünnepi ebéd és vacsora tervezése háttérbe szorítja a reggelit, pedig érdemes valamilyen egyszerű, mégis különleges napindítóval kedveskedni. Amennyiben a korán kelők táborát erősíted, gyúrj be egy kelt tésztát, míg pihen, foglald le magad valamivel, majd jöhet a nyújtás, töltés és sütés, amitől elképesztő illatok kezdenek majd terjengeni a lakásban.
A foszlós tésztát bármivel megtöltheted, a karácsonyi időszakban azonban a gesztenye élvezi az egyik legnagyobb figyelmet. A masszát érdemes belecsomagolni a lágy tésztába, de előtte még keverj cukrot és rumot bele, így sokkal finomabb lesz a saját kezűleg gyártott pékáru, ami mellé remekül illik egy bögre forró kakaó vagy csokoládé.
Gesztenyés bukta
Hozzávalók 15 darabhoz
- 3.5 deciliter tej
- 2 dekagramm élesztő
- 2 evőkanál porcukor
- 50 dekagramm liszt
- 1 csipet só
- 3 darab tojássárgája
- 20 dekagramm vaj
- 50 dekagramm gesztenyemassza
- porcukor ízlés szerint
- 2 teáskanál rum
- porcukor a szóráshoz
- vaj a tepsi ki kenéséhez
- 1 tojás tojás (kenéshez)
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük el benne a sót, morzsoljuk el benne a vajat.
Langyos tejben keverjük el a porcukrot, majd az élesztőt is morzsoljuk bele, letakarva 10-15 perc alatt felfut az élesztő. Öntsük a lisztes keverékhez a tojássárgákkal együtt, majd dagasszuk hólyagosra a tésztát, letakarva kelesszük 1 óra alatt a duplájára.
A gesztenyemasszát olvasszuk ki, majd tetszőleges cukormennyiséggel és a rummal dolgozzuk egybe.
A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki 1 centi vastagságúra, majd vágjunk belőle 7-8 centis négyzeteket.
A tésztanégyzetek közepére púpozzunk gesztenyemasszát tetszőleges mennyiségben, aztán tekerjük fel a tésztát, majd tegyük a buktákat vajjal kikent tepsibe (nem baj, ha összeérnek). Konyharuhával letakarva 15-30 perig kelesszük, majd kenjük meg felvert tojással és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe őket 20-30 percre, amíg szép aranybarnára sülnek.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors