
Krémes gesztenyés pite macera nélkül – Gesztenyemasszából készítve is tökéletes

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

10 mesés citromos desszert egy csokorba gyűjtve: ezek a kedvenceink
Ropogós

A legfinomabb gyros nyomában: a körút street foodjait csekkoltuk

Gluténmentes fokhagymás gofri: szendvicsalapnak is tökéletes

Fantasztikus savanyú káposztás csirkemell: a sütőben érnek össze az ízek

Tonhalas-avokádós wrap: rohanós hétköznapokra is ideális

Sütőben sült cukkinifasírt sok sajttal: kívül ropogós, belül puha
Szezonja is van, de ettől függetlenül is érdemes minél többféleképpen elkészíteni a gesztenyét.
Télen az egyik legjobb dolog a sülő gesztenye illata. A második pedig a sütőtöké. A szelídgesztenye nem elég, hogy finom, nagyon egészséges, magas a C-, B- és E-vitamin-tartalma, valamint kalcium és kálium is található benne. Készülhet belőle köret, sőt, krémleves is, de legtöbbször mégis édességhez használják fel. Ha mégis valami sósra vágysz, készítsd el ezt az első hallásra szokatlan fogást, kelbimbót gesztenyével.
Ebbe a süteménybe pedig elég, ha csak gesztenyepürét veszel, de érdemes sült gesztenyével is díszíteni. A tetejére tökéletesen passzol a vékony csokiréteg.
Gesztenyés pite

Hozzávalók 6 adaghoz
Pite
- 200 gramm liszt
- 100 gramm vaj (jéghideg)
- 20 gramm cukor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 darab tojás
- 1 csipet só
Töltelék
- 250 gramm gesztenyepüré
- 100 milliliter tejszín
- 150 gramm étcsokoládé
- 20 gramm vaj
Elkészítés:
A lisztet a hideg vajjal morzsoljuk el, majd keverjük bele a cukrot, egy tojást, a szódabikarbónát és egy csipet sót. Nyújtsuk ki a tésztát, béleljük ki vele a piteformát.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Süssük 10 percig a pitetésztát, majd vegyük ki a süteményt.
A gesztenyemasszát keverjük el a tejszínnel, kenjük meg vele a pitetésztát, majd süssük 25 percig.
Amíg a sütemény sül, az étcsokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a vajat.
Vegyük ki a pitét, várjuk meg, amíg egy kicsit kihűl, majd kenjük rá a csokimázat. Tegyük hűtőbe pihenni néhány órára.
Fotó: Getty Images