Krémes gesztenyés pite macera nélkül – Gesztenyemasszából készítve is tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Szezonja is van, de ettől függetlenül is érdemes minél többféleképpen elkészíteni a gesztenyét.
Télen az egyik legjobb dolog a sülő gesztenye illata. A második pedig a sütőtöké. A szelídgesztenye nem elég, hogy finom, nagyon egészséges, magas a C-, B- és E-vitamin-tartalma, valamint kalcium és kálium is található benne. Készülhet belőle köret, sőt, krémleves is, de legtöbbször mégis édességhez használják fel. Ha mégis valami sósra vágysz, készítsd el ezt az első hallásra szokatlan fogást, kelbimbót gesztenyével.
Ebbe a süteménybe pedig elég, ha csak gesztenyepürét veszel, de érdemes sült gesztenyével is díszíteni. A tetejére tökéletesen passzol a vékony csokiréteg.
Gesztenyés pite
Hozzávalók 6 adaghoz
Pite
- 200 gramm liszt
- 100 gramm vaj (jéghideg)
- 20 gramm cukor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 darab tojás
- 1 csipet só
Töltelék
- 250 gramm gesztenyepüré
- 100 milliliter tejszín
- 150 gramm étcsokoládé
- 20 gramm vaj
Elkészítés:
A lisztet a hideg vajjal morzsoljuk el, majd keverjük bele a cukrot, egy tojást, a szódabikarbónát és egy csipet sót. Nyújtsuk ki a tésztát, béleljük ki vele a piteformát.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Süssük 10 percig a pitetésztát, majd vegyük ki a süteményt.
A gesztenyemasszát keverjük el a tejszínnel, kenjük meg vele a pitetésztát, majd süssük 25 percig.
Amíg a sütemény sül, az étcsokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a vajat.
Vegyük ki a pitét, várjuk meg, amíg egy kicsit kihűl, majd kenjük rá a csokimázat. Tegyük hűtőbe pihenni néhány órára.
Fotó: Getty Images