![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sütőtök sütése: hogyan kell sütni, hogy igazán finom legyen?
![sutotok tech cover](https://kep.index.hu/1/0/3106/31063/310630/31063079_2385195_f79e0b7ba9e06765b5681ba6746fbaff_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az egyik legjobb dolog a télben ez a napsárga zöldség, amit mindenféle módon és formában imádunk - de hogyan lesz a legfinomabb?
A januári szürkeségben még ránézni is öröm erre a napszínű zöldségre, a cékla mellett ő az, aki tartja bennünk a lelket a tavaszi zsengék eljöveteléig. Bár úgy tűnhet, mégsem teljesen mindegy, mikor, melyiket hogyan sütjük.
Először is a dolog ott kezdődik, hogy rengeteg különböző fajtájú sütőtök létezik, bár nálunk általában maximum háromféle jelenik meg a boltokban és a piacokon. A hosszúkás sonkatök vagy vajtök a leggyakoribb, ezután következik a szürke, vastag héjú fajta és végül a hokkaido, ami kisebb és nagyon kerek. Ez utóbbi szinte gesztenyeízű, vétek vele bármit tenni azon túl, hogy megsütjük. A másik két fajta alkalmas a levestől a köreten át a húsételekig mindenféle étel elkészítésére, és akkor még nem is említettük a desszerteket. A címben feltett kérdésre a válasz tehát az, hogy aszerint kell sütni, mihez akarjuk felhasználni éppen az alapot.
![sutotok tech1 cikk](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3106/31063/310631/31063169_14dfdb01591f1990ee250de2defd6092_wm.jpg)
Hámozni vagy nem hámozni
Míg a vajtököt könnyű, a kerek, vastag héjú tököket kínszenvedés megpucolni, legalábbis nyersen. Sütés után, melegen könnyedén lehúzható a héjuk, másképp nem is érdemes ennek a műveletnek nekivágni, már ha szeretnénk sérülések nélkül megúszni a dolgot. Így aztán, ha héj nélkül szeretnénk sütni vagy főzni a tököt, érdemes ehhez a művelethez a vajtököt választani.
Sütő vagy serpenyő
A sütőtököt legtöbbször sütőben érdemes készíteni, kivéve, ha igazán ress végeredményre vágyunk. Amikor az a cél, hogy a tökdarabok harapnivalóak és mondjuk egy saláta szereplőjeként jól, töredezésmentesen keverhetőek legyenek, akkor jobb, ha egy rétegben, vastag aljú serpenyőben sütjük, pirítjuk át őket, így biztosan nem válnak péppé.
![sutotok tech 1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3106/31063/310632/31063273_ddf37e13b4f3f8ab8fa22b231bc35d0f_wm.jpg)
Kocka vagy egész
Ha püré formájában fogjuk felhasználni - leveshez, mártáshoz, valamilyen sütemény kiegészítőjeként - akkor bőven elég nagyobb darabokra vágni, majd így sütőlapra vagy tepsire helyezni. Így kaphatjuk a legmélyebb, legfinomabb ízt. Amikor viszont salátát vagy köretet készítünk belőle, akkor érdemes kockákra vágni, és nagyon figyelni, nehogy túlpuhuljon. Abban az esetben is működik ez a módszer, ha nagyon sietünk és húsz perc alatt szeretnénk megpuhítani a zöldséget - nagyobb darabokban, héjastul sütve lassabban puhul.
A hőmérséklet
Nagyobb darabban akár 220 fokot is elbír, kisebb alakban elég, ha 200 fokra állítjuk a sütő fokozatát. Amikor szeretnénk, hogy egy kicsit karamellizálódjon a széle, be lehet kapcsolni a légkeverést is, de csak rövid időre. Kockákra vágva körülbelül fél óra, nagyobb darabokban akár 45-60 perc is lehet, mire megpuhul. Ez persze nem pontos szám, függ a tök fajtájától, korától, tárolási körülményeitől és így tovább, nem tehetünk mást, mint hogy figyelünk rá, szurkáljuk, és ha jó, kivesszük.
Kiegészítők
A sütőtökben az a csodálatos, hogy vehetjük olaszosra, arabosra, indiaira, párosíthatjuk csípőssel, curryvel, kurkumával, köménnyel, gyömbérrel, zöldfűszerekkel, mindenhogy csodálatos lesz és minden párosításban új arcát fogja mutatni. Nagyon jól mennek hozzá a különböző kiegészítők is, mint a szójaszósz vagy a tahini, és többféle sajttal tud nagyot alakítani, minddel másképp: a penészes kéksajtok, a parmezán és a feta vagy egy morzsolt kecskesajt is máshogy fogja érvényesíteni édeskés alapízét.
Legkedvesebb korábbi tökös receptjeink:
Hokkaido tahinivel és gránátalmával
Fotók: Ács Bori/Sóbors