Sütőtök sütése: hogyan kell sütni, hogy igazán finom legyen?

sutotok tech cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyik legjobb dolog a télben ez a napsárga zöldség, amit mindenféle módon és formában imádunk - de hogyan lesz a legfinomabb?

A januári szürkeségben még ránézni is öröm erre a napszínű zöldségre, a cékla mellett ő az, aki tartja bennünk a lelket a tavaszi zsengék eljöveteléig. Bár úgy tűnhet, mégsem teljesen mindegy, mikor, melyiket hogyan sütjük.

Először is a dolog ott kezdődik, hogy rengeteg különböző fajtájú sütőtök létezik, bár nálunk általában maximum háromféle jelenik meg a boltokban és a piacokon. A hosszúkás sonkatök vagy vajtök a leggyakoribb, ezután következik a szürke, vastag héjú fajta és végül a hokkaido, ami kisebb és nagyon kerek. Ez utóbbi szinte gesztenyeízű, vétek vele bármit tenni azon túl, hogy megsütjük. A másik két fajta alkalmas a levestől a köreten át a húsételekig mindenféle étel elkészítésére, és akkor még nem is említettük a desszerteket. A címben feltett kérdésre a válasz tehát az, hogy aszerint kell sütni, mihez akarjuk felhasználni éppen az alapot.

sutotok tech1 cikk

Hámozni vagy nem hámozni

Míg a vajtököt könnyű, a kerek, vastag héjú tököket kínszenvedés megpucolni, legalábbis nyersen. Sütés után, melegen könnyedén lehúzható a héjuk, másképp nem is érdemes ennek a műveletnek nekivágni, már ha szeretnénk sérülések nélkül megúszni a dolgot. Így aztán, ha héj nélkül szeretnénk sütni vagy főzni a tököt, érdemes ehhez a művelethez a vajtököt választani.

Sütő vagy serpenyő

A sütőtököt legtöbbször sütőben érdemes készíteni, kivéve, ha igazán ress végeredményre vágyunk. Amikor az a cél, hogy a tökdarabok harapnivalóak és mondjuk egy saláta szereplőjeként jól, töredezésmentesen keverhetőek legyenek, akkor jobb, ha egy rétegben, vastag aljú serpenyőben sütjük, pirítjuk át őket, így biztosan nem válnak péppé. 

sutotok tech 1

Kocka vagy egész

Ha püré formájában fogjuk felhasználni - leveshez, mártáshoz, valamilyen sütemény kiegészítőjeként - akkor bőven elég nagyobb darabokra vágni, majd így sütőlapra vagy tepsire helyezni. Így kaphatjuk a legmélyebb, legfinomabb ízt. Amikor viszont salátát vagy köretet készítünk belőle, akkor érdemes kockákra vágni, és nagyon figyelni, nehogy túlpuhuljon. Abban az esetben is működik ez a módszer, ha nagyon sietünk és húsz perc alatt szeretnénk megpuhítani a zöldséget - nagyobb darabokban, héjastul sütve lassabban puhul. 

A hőmérséklet

Nagyobb darabban akár 220 fokot is elbír, kisebb alakban elég, ha 200 fokra állítjuk a sütő fokozatát. Amikor szeretnénk, hogy egy kicsit karamellizálódjon a széle, be lehet kapcsolni a légkeverést is, de csak rövid időre. Kockákra vágva körülbelül fél óra, nagyobb darabokban akár 45-60 perc is lehet, mire megpuhul. Ez persze nem pontos szám, függ a tök fajtájától, korától, tárolási körülményeitől és így tovább, nem tehetünk mást, mint hogy figyelünk rá, szurkáljuk, és ha jó, kivesszük.

sutotok tech 2 cikk

Kiegészítők

A sütőtökben az a csodálatos, hogy vehetjük olaszosra, arabosra, indiaira, párosíthatjuk csípőssel, curryvel, kurkumával, köménnyel, gyömbérrel, zöldfűszerekkel, mindenhogy csodálatos lesz és minden párosításban új arcát fogja mutatni. Nagyon jól mennek hozzá a különböző kiegészítők is, mint a szójaszósz vagy a tahini, és többféle sajttal tud nagyot alakítani, minddel másképp: a penészes kéksajtok, a parmezán és a feta vagy egy morzsolt kecskesajt is máshogy fogja érvényesíteni édeskés alapízét. 

Legkedvesebb korábbi tökös receptjeink:

Árparizottó

Csőben sült tök

Téli kenyérsaláta

Hokkaido tahinivel és gránátalmával

A tökéletes krémleves

Hummusz sütőtökkel

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük