Így készül a tökéletes sült gesztenye – Hűvös őszi esték kedvence

sgcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az illatos sült gesztenye elkészítésénél az első és legfontosabb lépés a friss, megfelelő minőségű gesztenye beszerzése.

Elindult a szelídgesztenye-szezon, a rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmazó finomságból változatos és izgalmas dolgok készülhetnek. A bő választékból az egyik nagy kedvenc a sült gesztenye, amely a legtöbb emberben kedves emlékeket idéz fel a gyermekévekből.

A sült gesztenyét sokan utcai árusoktól szokták beszerezni, pedig otthon is elkészíthető a csemege, ráadásul még sok munkát sem igényel. Az illatos sült gesztenye elkészítésénél az első lépés a hibátlan gesztenye beszerzése. Vásárlásnál meg kell fogni a gesztenyét, meg kell nyomkodni, mert így kiderül, milyen a minősége. Ha puha, repedezett, akkor nem szabad megvenni, csak fényes, kemény gesztenye kerüljön a kosárba.

Mielőtt a tepsibe tennéd, kétszer kell beáztatni, az első áztatásnál a víz felszínére úszott gesztenyéket ki kell dobni, mert azok valószínűleg kukacosak. A második áztatásnál az ép gesztenyéket annyi vízbe kell beáztatni, amennyi ellepi a szemeket. Ez a folyamat pár órát mindenképp igényel, de akár egy egész éjszakát is állhatnak a vízben. Utána csak be kell vágni a gesztenyéket, majd mehetnek is a sütőbe pirulni.

Miért kell bevágni a gesztenyét?

A gyorsaságra törekvő szakácsok fejében megfordulhat a gondolat, miért is kell bevágni a gesztenyét, miért nem lehet simán a sütőbe tolni? Két nyomós érv is szól a bevágás mellett. Egyrészről, ha nem vágod be a szemeket, a bennük felgyülemlett gőztől felrobbanhatnak pucolás közben, másrészről a bevágásnak köszönhetően könnyebben megy majd a sült gesztenye kibontása.

Házi sült gesztenye

sgct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm gesztenye
Recept idők

Elkészítés:

A megmosott gesztenyéket 15-25 percre áztassuk annyi vízbe, amennyi ellepi őket, amelyek a víz felszínére úsznak, azokat dobjuk ki. A megmaradt gesztenyét áztassuk újra annyi vízbe, amennyi ellepi, 2-3 órát, de egy egész éjszakát is a vízben tölthet.

A gesztenyék domború oldalát vágjuk be keresztben, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire. A tepsit fedjük le, toljuk 220 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre, majd fedő nélkül 5-10 percig süssük még. Amikor a gesztenye illatos, a bevágott rész felpöndörödik, akkor készült el a gesztenye. Még melegen pucoljuk meg őket.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon