Pofonegyszerű gesztenyés kevert süti: villámgyorsan elfogy a tányérról
Ha van a mélyhűtődben gesztenyemassza, villámgyorsan elkészítheted ezt a mennyei gesztenyés kevert sütit.
Ha te is a gesztenyerajongók táborát erősíted, ne csak sült, illetve püré formájában fogyaszd az őszi kedvencet, készíts belőle ínycsiklandó süteményeket, például tortát. A sajttorta hatalmas favorit, legyen szó a klasszikus New York-i változatról vagy a sütés nélküli verziókról. Az ízesítettek is nagy népszerűségnek örvendenek, a krémben nagyon jól mutatnak a különböző gyümölcsök, amelyek ízben is adnak hozzá egy pluszt.
A gesztenyepüré egy sokoldalúan felhasználható alap, és ha a boltban, készen veszed meg, nem lesz sok dolgod ezzel a süteménnyel. Igyekezz natúr, cukrozatlan pürét vásárolni, de ha csak ízesítettet találsz, az sem baj, csak akkor hagyd ki a cukrot a receptből.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A darált kekszet, a puha vajat és az 1 evőkanálnyi gesztenyepürét és cukrot tegyük aprítógépbe, dolgozzuk össze, míg morzsás állaga nem lesz.
Az így kapott morzsát nyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt, 23 centis tortaforma aljára. Tegyük a hűtőbe, míg készül a krém.
A krémsajtot keverjük habosra a cukorral. Keverjük bele a tojásokat és a tojássárgákat is. Mehet hozzá a tejföl, a vaníliakivonat és a rum is. Amikor egynemű a krém, forgassuk bele a gesztenyepürét is. Ha szeretnénk, mehet bele apróra vágott sült vagy főtt gesztenye is.
Az így kapott krémet öntsük a tészta tetejére, egyengessük el.
A tortaforma alját csomagoljuk duplán alufóliába, majd állítsuk a formát egy mélyebb tepsibe. Öntsünk köré annyi forrásban lévő vizet, hogy kb. a forma egyharmadáig érjen.
Toljuk a sütőbe, majd kb. 1 óráig süssük, míg megszilárdul, de a közepe még picit remegős. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára, mielőtt tálalnánk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu