Selymes, gesztenyés krémmel töltött piskótarolád: mutatós és nagyon finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A piskótarolád töltelékében a gesztenye több formában is érvényesül, elképesztően finom, látványos desszert.
A feltekert tésztába gesztenyelekvár és habtejszín kerül - a gesztenyéhez remekül illik a rum, ezért érdemes azt is belekeverni, de kávéval dúsítva is ki lehet próbálni.
Hogy minél különlegesebb legyen a desszert, a gesztenyét több textúrában érdemes belecsempészni a tekercsbe. A töltelék gesztenyemasszából vagy lekvárból is készülhet, ha pedig van kéznél néhány darab sült gesztenye, bele lehet kockázni azt is a krémbe.
A sütemény sarkalatos pontja a díszítés. A töltelékből biztosan marad majd, de ez nem baj, sőt, habzsákba töltve, bármilyen formában a roládra adagolható. Ha mégis elfogyna a krém, vagy mást szeretnél a tetejére tenni, csokimázzal vagy sima gesztenyepürével is remekül fog mutatni a gesztenyés rolád.
Gesztenyés tekercs
Hozzávalók 4 személyre
- 3 darab tojás
- 10 gramm cukor
- 20 milliliter olaj
- 30 milliliter tej
- 60 gramm liszt
- 50 gramm cukor
- 2 evőkanál kakaó
- 225 gramm gesztenyelekvár
- 2 teáskanál rum
- 150 milliliter habtejszín
- 6 darab sült gesztenye
- 150 gramm gesztenyepüré
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral (10 gramm), majd az olajat, a tejet is forgassuk bele.
A kikevert tojássárgájába szitáljuk bele a lisztet és a kakaót (el is hagyható), keverjük csomómentesre.
A tojásfehérjéből verjünk kemény habot, miközben a cukrot (50 gramm) folyamatosan adagoljuk hozzá.
A felvert tojásfehérjét kisebb adagokban keverjük a tojássárgájához, majd a masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe. 180 fokos előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süssük meg (sütésnél tűpróbát kell alkalmazni).
A megsült tésztát borítsuk tiszta konyharuhára, a sütőpapírt húzzuk le a tészta másik feléről.
A gesztenyelekvárt kanalazzuk keverőtálba, majd keverjük bele a rumot. (Gesztenyelekvár helyett gesztenyepüré is használható.)
A habtejszínt verjük kemény habbá.
A tésztalapot kenjük meg a gesztenyelekvárral, majd kanalazzuk rá a habtejszínt is, a tetejét szórjuk meg kockára vágott sült gesztenyekockákkal. Óvatosan tekerjük fel a tésztát, tegyük a hűtőbe 1 órára.
A megmaradt habot gesztenyepürével keverjük egybe, töltsük habzsákba és tegyük 1 órára hűtőbe.
A hűtőben töltött pihenő után ízlés szerint adagoljunk a habzsákba bekészített gesztenyés krémből a rolád tetejére.
Fotó: Getty Images