Fantasztikusan krémes házi vaníliasodó: sütikhez, aranygaluskához
A házi vaníliasodó krémesebb, lágyabb, mint a bolti puding. Dobd fel vele kedvenc édességeidet!
A legtöbb pite elkészítéséhez nem kell különösebb konyhai tapasztalat, és ez ebben az esetben sincs másként. Bár egy reformreceptről van szó, hiszen búzaliszt és cukor nélkül készül (ráadásul vegán is), a lényegi pontokban semmiben sem különbözik a hagyományos társaitól.
A pite alapja és a teteje nem egyformák: az alapréteg mandulaliszt és zabpehelyliszt keveréke, a fedőréteg pedig zabpehelyből készül, így az egész egy értékes rostokban gazdag és tápláló desszertet eredményez.
És ha ez nem lenne elég, akkor az almás rétegbe is kerül egy ínyenc hozzávaló, a mandulavaj, amely mennyeien krémessé és fehérjedússá teszi a tölteléket. Almából ízes, lédús fajtát válassz. Én gálát használtam, és tökéletes volt erre a célra.
Ezeknek az összetevőknek köszönhetően ez a pite nemcsak desszertként, de reggeliként vagy tízóraiként is megállja a helyét, hiszen órákig tartó lendületet biztosít majd.
Áztassuk forró vízbe a datolyákat (mind a 30-at a 3 részfolyamathoz), és hagyjuk, hogy 1 óra alatt teljesen megpuhuljanak.
A lenmagtojáshoz mérjük egy pohárba a lenmaglisztet (vagy őrleményt), és keverjünk hozzá 6 evőkanál forró vizet. Tegyük félre, hogy besűrűsödjön.
Szűrjük le a datolyákat, tegyük egy aprítógépbe, és a 100 ml növényi itallal pürésítsük homogén állagúra.
A pitealaphoz mérjük egy közepes tálba a liszteket, a kukoricakeményítőt, a sót és a reszelt citromhéjat, és keverjük el őket. Adjuk hozzá az olvasztott vajhelyettesítőt, a lenmagtojást, a datolyapaszta harmadát és a vaníliakivonatot, és dolgozzuk őket össze a száraz hozzávalókkal.
Borítsuk a masszát egy kiolajozott tortaforma vagy piteforma (24 cm) aljára, és egy kanál hátával egyenletesen oszlassuk el. Tegyük 180 fokos sütőbe, és fél óráig süssük.
Közben készítsük el a tölteléket: az almákat hámozzuk meg, csumázzuk ki, és nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Egy közepes edényben a növényi ital hozzáadásával pároljuk puhára, majd adjuk hozzá a fahéjat, a mandulavajat, a citromlevet, a keményítőt, a sót, a vaníliát és a datolyapaszta második harmadát, keverjük el őket, és vegyük le a tűzről.
Vegyük ki az alapot a sütőből, és oszlassuk el rajta az almát.
A felső réteghez alaposan keverjünk össze minden hozzávalót, és kézzel egyengessük az almás réteg tetejére.
Tegyük vissza a sütőbe, és süssük további 30 percig. Porcukorral, fahéjszórással vagy vaníliasodóval tálaljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu