Selymes gombakrémleves brie sajttal: a fehérbortól pikáns
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sokan azért nem esznek gombát, mert ki nem állhatják az állagát, miközben az ízét nagyon is kedvelik - számukra az a lehető legjobb döntés, ha krémlevest főznek belőle. A selymes levesbe brie sajt is kerül, így egy karakteres, elképesztően finom ízvilágú fogás lesz a végeredmény.
A gombát meg kell pirítani, a sütőben karamellizálódik a zöldség, ami egy plusz ízt ad az egész ételnek. A recept azonban nem csak ebben tér el a megszokottól, ugyanis brie sajt is kerül bele. A sajt nemcsak a karakteres ízről, hanem a krémes, lágy állagról is gondoskodik, úgyhogy kihagyhatatlan eleme az ételnek.
Tejszín helyett tejjel
Mivel a brie felel a selymes állagért, a tejszín elhagyható a levesből, tejjel lehet helyettesíteni. Bár a leves nagyon gyorsan elkészül, érdemes kicsit tovább főzni, hiszen minél több időt tölt a gáztűzhelyen, annál sűrűbb és ízesebb lesz. A leves alapját - a tej mellett - a zöldséges alaplé adja.
Bár sokáig nem voltam gombarajongó, ma már egyre több formában megeszem, akár pirítva, akár levesben, úgyhogy aki hasonlóan ódzkodik a gomba gumis állagától, az ne aggódjon, a krémlevesben garantált lesz a zöldség sikere.
Gombakrémleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 700 gramm gomba (csiperke vagy vegyes)
- 2 evőkanál vaj
- 1 darab hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1.5 evőkanál liszt
- 1 deciliter fehérbor
- 1 liter alaplé
- 110 gramm brie sajt
- 120 milliliter tejszín vagy tej
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, szórjuk rá a gombát, 200 fokon 20-30 perc alatt pirítsuk meg őket. Félidőnél keverjünk rajta egyet.
Közben tegyük a vajat egy serpenyőbe, kockázzuk össze a vöröshagymát, dinszteljük meg 5-7 perc alatt. Mehet hozzá az összezúzott fokhagyma és kakukkfű, 1 percig dinszteljük.
Mehet rá a liszt, folyamatosan kevergessük, 2 perc után öntsük fel a fehérborral, főzzük pár percig.
Adjuk hozzá az alaplevet és a gombát, forrástól számított 10 percig, alacsony lángon főzzük. Mehet bele a tejszín vagy tej és az apró kockákra vágott brie sajt is, ha elolvadt a sajt, sózzuk, borsozzuk. Vegyük le a tűzről, botmixerrel pürésítsük le a levest. Ha szeretnénk sűrűbbre, még vissza lehet tenni főzni. Forrón, pirítóssal tálaljuk.
Fotó: Getty Images