Selymes gombakrémleves brie sajttal: a fehérbortól pikáns

6
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sokan azért nem esznek gombát, mert ki nem állhatják az állagát, miközben az ízét nagyon is kedvelik - számukra az a lehető legjobb döntés, ha krémlevest főznek belőle. A selymes levesbe brie sajt is kerül, így egy karakteres, elképesztően finom ízvilágú fogás lesz a végeredmény.

A gombát meg kell pirítani, a sütőben karamellizálódik a zöldség, ami egy plusz ízt ad az egész ételnek. A recept azonban nem csak ebben tér el a megszokottól, ugyanis brie sajt is kerül bele. A sajt nemcsak a karakteres ízről, hanem a krémes, lágy állagról is gondoskodik, úgyhogy kihagyhatatlan eleme az ételnek.

Tejszín helyett tejjel

Mivel a brie felel a selymes állagért, a tejszín elhagyható a levesből, tejjel lehet helyettesíteni. Bár a leves nagyon gyorsan elkészül, érdemes kicsit tovább főzni, hiszen minél több időt tölt a gáztűzhelyen, annál sűrűbb és ízesebb lesz. A leves alapját - a tej mellett - a zöldséges alaplé adja.

Bár sokáig nem voltam gombarajongó, ma már egyre több formában megeszem, akár pirítva, akár levesben, úgyhogy aki hasonlóan ódzkodik a gomba gumis állagától, az ne aggódjon, a krémlevesben garantált lesz a zöldség sikere. 

Gombakrémleves

gombakrémlevesrecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 700 gramm gomba (csiperke vagy vegyes)
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 darab hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1.5 evőkanál liszt
  • 1 deciliter fehérbor
  • 1 liter alaplé
  • 110 gramm brie sajt
  • 120 milliliter tejszín vagy tej
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A gombát tisztítsuk meg, vágjuk negyedekbe. Keverjük össze az olajjal.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, szórjuk rá a gombát, 200 fokon 20-30 perc alatt pirítsuk meg őket. Félidőnél keverjünk rajta egyet.

Közben tegyük a vajat egy serpenyőbe, kockázzuk össze a vöröshagymát, dinszteljük meg 5-7 perc alatt. Mehet hozzá az összezúzott fokhagyma és kakukkfű, 1 percig dinszteljük.

Mehet rá a liszt, folyamatosan kevergessük, 2 perc után öntsük fel a fehérborral, főzzük pár percig.

Adjuk hozzá az alaplevet és a gombát, forrástól számított 10 percig, alacsony lángon főzzük. Mehet bele a tejszín vagy tej és az apró kockákra vágott brie sajt is, ha elolvadt a sajt, sózzuk, borsozzuk. Vegyük le a tűzről, botmixerrel pürésítsük le a levest. Ha szeretnénk sűrűbbre, még vissza lehet tenni főzni. Forrón, pirítóssal tálaljuk.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon