
Szaftos, sült gombás fasírtgolyók – Spagettire is szuper feltét húsmentesen

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Mennyei palacsinta muffinformában sütve: így még puhább és csábítóbb

Isteni, duplán sajtos töltött gomba: krémfehér sajt kerül a kalapokba

Aromás fűszerolajok házilag: öröm velük a főzés

Zöldséges pite gazdagon: szaftos ragu sül a ropogós tésztába

Málnás-fehér csokis zabkeksz: a banántól lesz puha a belseje
Fasírtgolyókat azért jó sütni, mert nemcsak önmagukban finomak, hanem rengeteg ételhez feltétként is szolgálhatnak.
Nagyon népszerűek nálunk a kis fasírtgolyók. Melegen, hidegen, önmagukban és körettel is szívesen eszi őket a család. Attól függően, hogy milyen köretet kínálunk mellé, egészen diétás vagy nagyon laktató étel is lehet. A legegyszerűbb paradicsomos spagettit is feldobja, de sült krumplival is finom.
A lényeg, hogy eléggé szaftos legyen a belseje. A sütési módot is változtathatjuk, lehet olajban vagy sütőben sütni. Ez most egy húsmentes verzió, méghozzá gombából, így a meleg időben kevésbé terheli meg a gyomrunkat.
Gombás fasírtgolyók

Hozzávalók -+ adaghoz
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 ek. vaj
- 1 fej hagyma
- 45 dkg gomba (csiperke)
- 2 gerezd fokhagyma
- fél tk. só
- fél kk. bors
- ízlés szerint petrezselyem (friss)
- 8 dkg zabpehely (apró szemű)
- 5 dkg zsemlemorzsa (opcionális)
- 1 kk. majoranna
- 2 darab tojás
- 40 g parmezán
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy tepsit terítsünk le sütőpapírral. A hagymát, a fokhagymát és a gombát tiszítsuk meg, vágjuk apróra.
Egy serpenyőben melegítsünk olajat, majd adjunk hozzá vajat. Amikor a vaj elolvadt, adjuk hozzá a hagymát és a gombát, sózzuk, borsozzuk. Időnként keverjünk rajta egyet, amíg a gomba meg nem puhul és a nedvesség el nem párolog alóla. Tegyük bele a fokhagymát, pirítsuk még néhány percig. Ezután tegyük a gombás keveréket egy tálba, hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a tojást, az apróra vágott petrezselymet, majorannát, parmezánt és a zabpelyhet.
Gyúrjunk golyókat, ha szeretnénk, forgassuk meg őket zsemlemorzsában, majd tegyük őket a sütőpapírra, süssük 20-25 percig.
Fotó: Getty Images