Szaftos, sült gombás fasírtgolyók – Spagettire is szuper feltét húsmentesen
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Fasírtgolyókat azért jó sütni, mert nemcsak önmagukban finomak, hanem rengeteg ételhez feltétként is szolgálhatnak.
Nagyon népszerűek nálunk a kis fasírtgolyók. Melegen, hidegen, önmagukban és körettel is szívesen eszi őket a család. Attól függően, hogy milyen köretet kínálunk mellé, egészen diétás vagy nagyon laktató étel is lehet. A legegyszerűbb paradicsomos spagettit is feldobja, de sült krumplival is finom.
A lényeg, hogy eléggé szaftos legyen a belseje. A sütési módot is változtathatjuk, lehet olajban vagy sütőben sütni. Ez most egy húsmentes verzió, méghozzá gombából, így a meleg időben kevésbé terheli meg a gyomrunkat.
Gombás fasírtgolyók
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 1 fej hagyma
- 450 gramm gomba (csiperke)
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 kávéskanál bors
- ízlés szerint petrezselyem (friss)
- 80 gramm zabpehely (apró szemű)
- 50 gramm zsemlemorzsa (opcionális)
- 1 kávéskanál majoranna
- 2 darab tojás
- 40 gramm parmezán
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy tepsit terítsünk le sütőpapírral. A hagymát, a fokhagymát és a gombát tiszítsuk meg, vágjuk apróra.
Egy serpenyőben melegítsünk olajat, majd adjunk hozzá vajat. Amikor a vaj elolvadt, adjuk hozzá a hagymát és a gombát, sózzuk, borsozzuk. Időnként keverjünk rajta egyet, amíg a gomba meg nem puhul és a nedvesség el nem párolog alóla. Tegyük bele a fokhagymát, pirítsuk még néhány percig. Ezután tegyük a gombás keveréket egy tálba, hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a tojást, az apróra vágott petrezselymet, majorannát, parmezánt és a zabpelyhet.
Gyúrjunk golyókat, ha szeretnénk, forgassuk meg őket zsemlemorzsában, majd tegyük őket a sütőpapírra, süssük 20-25 percig.
Fotó: Getty Images