Egy falatnyi Oroszország a tányéron: a gombával töltött pirognak nehéz ellenállni

pcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pirog az orosz konyha kelt tésztás csodája, a gusztusos csomagot édes és sós töltelékkel is gazdagíthatod.

Az orosz batyu maradékmentő finomságnak is tekinthető, mivel a tésztába bármilyen töltelék kerülhet, tehetsz bele megmaradt húsos ragut, akár bolognait, felvágottat, sonkát reszelt sajttal, de zöldséget is. Utóbbi közül a dinsztelt káposztával töltött és a gombás a legfinomabb. Magában is remek harapnivaló, de köretként is kínálhatod.

A megtöltött tésztabatyut bő olajban is készítheted, de sütőbe tolva is pirosra sütheted, érdemes kipróbálni mindkét verziót. A pirog kicsit hasonlít a calzonéra, ha sütőben készül, akkor reszelt sajtot vagy szezámmagot szórhatsz a tészta tetejére, tálalásnál pedig kínálj mellé hűvös tejfölt.

Gombás pirog

pct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 2.5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag (7 g) instant élesztő
  • 1 csipet finomliszt

Töltelék:

  • 1 fej hagyma
  • 50 dkg gomba
  • kevés olaj
  • só és bors ízlés szerint

Tetejére:

  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet szitáljuk tálba és adjuk hozzá a sót.

A langyosra melegített tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, szórjuk rá az 1 csipet lisztet, lefedve 8-12 perc alatt futtassuk fel. Adjuk a liszthez, és gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.

A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1-2 órát pihentessük, amíg a duplájára nő.

Töltelék:

A hagymát és a gombát vágjuk apróra, majd kevés olajon pirítsuk, fűszerezzük sóval és borssal.

A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd pogácsaszaggató vagy pohár segítségével szúrjuk ki.

A korongok egyik felére tegyük a kihűlt gombás tölteléket, a tészta másik felét hajtsuk rá. Villával lenyomkodva rögzítsük a tésztát, majd helyezzük a csomagokat sütőpapírral bélelt tepsire.

A tésztacsomagokat letakarva 30 percig pihentessük, utána kenjük le felvert tojással a tetejüket. Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük