![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Egy falatnyi Oroszország a tányéron: a gombával töltött pirognak nehéz ellenállni
![pcover](https://kep.index.hu/1/0/4148/41489/414898/41489867_3166951_5630ab8b7a708de3ebc02189574c8db1_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A pirog az orosz konyha kelt tésztás csodája, a gusztusos csomagot édes és sós töltelékkel is gazdagíthatod.
Az orosz batyu maradékmentő finomságnak is tekinthető, mivel a tésztába bármilyen töltelék kerülhet, tehetsz bele megmaradt húsos ragut, akár bolognait, felvágottat, sonkát reszelt sajttal, de zöldséget is. Utóbbi közül a dinsztelt káposztával töltött és a gombás a legfinomabb. Magában is remek harapnivaló, de köretként is kínálhatod.
A megtöltött tésztabatyut bő olajban is készítheted, de sütőbe tolva is pirosra sütheted, érdemes kipróbálni mindkét verziót. A pirog kicsit hasonlít a calzonéra, ha sütőben készül, akkor reszelt sajtot vagy szezámmagot szórhatsz a tészta tetejére, tálalásnál pedig kínálj mellé hűvös tejfölt.
Gombás pirog
![pct](https://kep.index.hu/1/0/4148/41489/414898/41489881_e3df1e2392c3f4d70daad297e77118a8_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 2.5 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag (7 g) instant élesztő
- 1 csipet finomliszt
Töltelék:
- 1 fej hagyma
- 50 dkg gomba
- kevés olaj
- só és bors ízlés szerint
Tetejére:
- 1 darab tojás
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet szitáljuk tálba és adjuk hozzá a sót.
A langyosra melegített tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, szórjuk rá az 1 csipet lisztet, lefedve 8-12 perc alatt futtassuk fel. Adjuk a liszthez, és gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1-2 órát pihentessük, amíg a duplájára nő.
Töltelék:
A hagymát és a gombát vágjuk apróra, majd kevés olajon pirítsuk, fűszerezzük sóval és borssal.
A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd pogácsaszaggató vagy pohár segítségével szúrjuk ki.
A korongok egyik felére tegyük a kihűlt gombás tölteléket, a tészta másik felét hajtsuk rá. Villával lenyomkodva rögzítsük a tésztát, majd helyezzük a csomagokat sütőpapírral bélelt tepsire.
A tésztacsomagokat letakarva 30 percig pihentessük, utána kenjük le felvert tojással a tetejüket. Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!