
Göngyölt malac gombás-szalonnás töltelékkel: hideg előételként is megállja a helyét

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

10 mesés citromos desszert egy csokorba gyűjtve: ezek a kedvenceink
Ropogós

Sajtos, brokkolis egytál sütőben sütve: a tejszíntől krémes

Krémes, házi eperfagyi gép nélkül: álomfinom desszert egyszerűen

Zöldségekkel töltött, omlós csirkemell: így nem szárad ki a hús

Pihe-puha bögrés kakaós süti: igazi filléres finomság

A legfinomabb gyros nyomában: a körút street foodjait csekkoltuk
Nem sok finomabb újévi fogás van a malacsültnél, ez a különleges, göngyölt verzió pedig garantáltan kedvenc lesz.
Ahogy a tökéletes sült malac receptjét, ezt is párom nagybátyjától kaptam, igazi vajdasági recept, sehol máshol nem készítik így a göngyölt malacot. Ugyanis az ő receptjében nem a nyers húst kell megtölteni és megsütni, majd melegen tálalni, hanem előbb a malacot kell egészben megsütni, kicsontozni, és úgy megtölteni.
A kicsontozás inkább férfimunka, erőt és időt igényel, de sokkal különlegesebb és izgalmasabb lesz a végeredmény, ráadásul hideg előételként is megállja a helyét. A kicsontozott, felgöngyölt malacot ugyanis ki kell akasztani a hidegre, ott teljesen kicsöpög belőle a zsírja, és egy homogén, egységes szerkezetű hús lesz belőle.
A töltelék nem sok, csak vékonyan kell megkenni vele a húst, éppen csak pluszt ízt ad neki, ha túl sok vagy vastag lenne, nehéz lenne feltekerni.
Göngyölt malac

Hozzávalók 20 adaghoz
- 1 darab malac (15-20 kg)
- 500 gramm bacon
- 1.5 kilogramm gomba
- 3 fej vöröshagyma
- 6 darab főtt tojás
- ízlés szerint só, bors, petrezselyem
Elkészítés:
Készítsük el a malacot az itt leírt módon.
Amíg sül a malac, készítsük el a tölteléket. Vágjuk apróra a hagymát, a bacont, szeleteljük össze a gombát. A hagymát egy kis zsíron dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a bacont, süssük ki a zsírját. Mehet hozzá az összeszeletelt gomba is egy kis só és bors társaságában, addig dinszteljük, míg össze nem esik. A tölteléket húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá az összeapírtott főtt tojást is. Ízlés szerint petrezselyemmel ízesítsük.
A kész malacot még melegen fordítsuk a hátára, majd csontozzuk ki. Ez egy időigényes művelet, de amíg még meleg a malac, könnyebben lehet vele dolgozni. A fejét és a lábait távolítsuk el. Kenjük rá a tölteléket a húsra, hogy mindenhova jusson belőle, majd még melegen csavarjuk fel a malacot úgy, hogy a bőre kívül legyen.
A szorosan feltekert malacot tegyük egy hálóba, majd kössük át szorosan spárgával. Akasszuk ki hidegre, akár az udvarra, hagyjuk egy éjszakát kint állni. Ez alatt az idő alatt az összes zsír kicsöpög belőle, és egyéges, homogén lesz a szerkezete.
A végeredmény egy kb. 15 cm átmérőjű hurka lesz, amely hidegen, köretek mellé, de előételnek is kiváló.
Fotó: Getty Images