A tökéletes, kemencés sült malac receptje: így lesz szaftos és ropogós

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Párom családja készíti a legtökéletesebb sült malacot - nincsen túlgondolva, túlfűszerezve, mégis így a legfinomabb.  Az évek és a rutin, na, náluk ez teljes mértékben megvan, úgyhogy bátran kövessétek ezt a receptet, nem fogtok csalódni.

Párom családjának hatalmas sertéstelepe van, úgyhogy gyakran kerül disznósült vagy éppen malacsült az asztalra. Minden feladatot ők látnak el a telepen, ezért valóban nagy a rutinjuk a disznótartásban - ugyanígy a sütésben is.

Párom nagybátyja elmondta, hogy a jóféle malacsültnek nem az a titka, hogy agyonfűszerezzük a húst, vagy folyamatosan locsolgatjuk - hiszen ő egyiket sem csinálja -, hanem minden az előkészületen és a sütésen múlik. Bőven elég a só és a fokhagyma-granulátum (ezt könnyebb beledolgozni), a lényeg, hogy alaposan kenjük be a húst, ne sajnáljuk a sót, és hagyjuk így legalább egy napig érlelődni.

Fontos, hogy a kemencét jól felfűtsük és a malacot fedjük le az első 2 órában. Bár locsolgatni közben nem kell, sütés előtt öntsünk vizet és bort a malac alá, így lesz igazán puha, ízes és szaftos. 

Mi - a sertéstelepből adódóan - mindig egész malacot sütünk, és csak tálalásnál vágjuk fel, de ha nem tudunk hozzájutni egész malachoz, akkor a hentesnél vehetünk feldarabolt húst is, ezeket is ugyanígy fűszerezzük és süssük. Ha nincsen kemencénk, akkor sütőben is megsüthetjük a húst - természetesen akkor kisebb adag fér csak be egyszerre -, de azért arra mindennképpen számítsunk, hogy a végeredmény úgy nem lesz teljesen ugyanolyan. 

Kemencében sült malac

malacsültrecept

Hozzávalók 20 adaghoz

  • 1 darab malac
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint fokhagyma-granulátum
  • 6 deciliter fehérbor
  • 6 deciliter víz
  • ízlés szerint disznózsír
Recept idők

Elkészítés:

Vegyünk egy előkészített 15-20 kg-os malacot, ha szükséges, akkor forrázással alaposan tisztítsuk meg.

Ezt követően fűszerezzük meg a malac belsejét, kenjük be jól a húst fokhagyma-granulátummal és sóval (semmiképpen sem a bőrét). A sózásnál fontos, hogy a vastagabb húsrészeknél ne sajnáljuk a sót (comb, lapocka), itt vágjuk be kicsit a húst és akár marokszámra is mehet a só, nem lehet elsózni. A vékonyabb, oldalas részeknél viszont óvatosabban fűszerezzünk. Fokhagyma helyett azért szerencsésebb a fokhagyma-granulátum, mert sokkal jobban bele tudjuk dolgozni a húsba, jobban el tudjuk oszlatni.

A fűszerezés után mehet a malacka a hűtőbe vagy a hűvös pincébe. Fontos, hogy legalább egy napot érlelődjön, hogy a só jól átjárja.

4-5 óra alatt fűtsük fel jól a kemencét, nagyjából 400 fokra. Várjuk meg, míg szépen visszahűl 250 fok környékére, ezt a meleget már megtartja sokáig. Mindenképpen hagyjunk a kemencében egy kis parazsat.

Közben készítsük elő a tepsit. Kenjük ki disznózsírral, helyezzük bele a befűszerezett malacot, locsoljuk meg 6-7 deciliter fehérborral és ugyanennyi vízzel. Fedjük le a tepsit a tetejével, ha nincs, alufóliával, és így süssük 2,5-3 órán át. Ha a malac már megpuhult, távolítsuk el a fedőt és süssük pirosra. Egészben vagy felvágva, párolt lilakáposztával tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors 

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon