![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Remegős, szilvalekvárral töltött gőzgombóc - Nem véletlenül a hütték slágere
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az első síelésem alkalmával, amikor az idő nagy részét a sípálya helyett a hüttében töltöttem, alkalmam volt végigkóstolni a menüsort. A forralt boron kívül igazán csak a Kaiserschmarn és a gőzgombóc okozott gasztronómiai örömet.
Az egyik télen, amikor nem síeltem, igazából nem is a havas lejtőket hiányoltam, hanem a gőzgombóc ízét, így addig keresgéltem, amíg találtam egy olyan receptet, amit aztán otthon elkészítettem. Bevallom, nem volt egyszerű menet, de a végeredmény visszahozta a síelések hangulatát. Az étel finoman szólva sem diétás, de a téli szezonban egyszer szerintem megengedhetem magamnak ezt a kényeztetést - még akkor is, ha éppen nem síelek.
A gőzgombóc vagyis a Germknödel kelt tésztából készül. Ezzel a tésztafajtával nagyon szeretek dolgozni, élvezem ahogyan a kezdetben nyúlós, ragacsos anyag, engedelmeskedve a kezemnek, összeáll. Ha odafigyelve, az arányokat eltalálva dolgozunk vele, akkor szépen megkel. A kelesztéshez idő kell, nem szabad elkapkodni, ki kell várni azt a pár órát, amíg a tésztánk a kétszeresére dagad. A jó gőzgombóc másik "titka" a gőzölésben rejlik. Ehhez a művelethez csak egy lábasra és egy szitára lesz szükségünk.
Ha túl sok tésztát csináltunk, egy részét le is lehet fagyasztani, és amikor újra gőzgombócra támad kedvünk, csak ki kell venni a mélyhűtőből, felgőzölni, vaníliaszószt készíteni és tálalni.
Gőzgombóc
![gőzgombóc web](https://kep.index.hu/1/0/2918/29182/291821/29182147_38a258e22f55f2d26ca68848d77e1f0d_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 500 gramm liszt
- 1 darab tojássárgája
- 350 milliliter tej
- 30 gramm élesztő
- 20 dekagramm szilvalekvár
Sodóhoz
- 6 deciliter tej
- 6 darab tojás
- 6 evőkanál kristálycukor
- 1 darab vaníliarúd
Tálaláshoz
- 1 evőkanál vaj
- ízlés szerint darált mák
- ízlés szerint porcukor
Elkészítés:
Az élesztőből egy evőkanál liszttel, egy teáskanál cukorral és egy deciliter tejjel kelesszünk kovászt, majd takarjuk le, és szobahőmérsékleten hagyjuk állni 10 percig. A lisztet, a tojássárgáját és a cukrot a maradék tejjel tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a kelt kovászt, és addig gyúrjuk, amíg a tészta elválik az edény oldalától, rugalmassá és ragacsossá válik. A tésztát tegyük lisztezett deszkára, takarjuk le, és meleg helyen hagyjuk egy órát kelni.
Vegyünk elő egy lábast, tegyünk rá egy rácsot, és erre tegyük a nyers gombócokat. Takarjuk le egy tállal.
Amíg kel a tészta, készítsük el a sodót. A tojássárgákat a vaníliával és a cukorral keverjük habosra. Forraljuk fel a tejet, és fokozatosan adjuk hozzá a tojásos-vaníliás keverékhez. Vízgőz felett folyamatosan keverjük, amíg mártás állagú nem lesz.
Amikor a tészta megkelt és duplájára nőtt, lisztezett deszkán egy centi vastagságúra nyújtjuk. Ha szép, egyforma gombócokat szeretnénk, keressünk egy olyan méretű poharat, amivel hat egyforma méretű, viszonylag nagy tésztakarikát tudunk kivágni. A tésztakarikák közepére tegyünk egy evőkanál szilvalekvárt. A tészta szélét és a vele szemben lévő végét erős nyomással csípjük össze. Így menjünk végig a csücskein, hogy a lekvár ne tudjon kifolyni, de ügyeljünk rá, hogy végül gömb alakokat kapjunk. A gombócokat letakarva pihentessük 20 percig.
A gombócok alját kenjük meg vajjal. Egy edénybe tegyünk vizet, forraljuk fel, a gombócokat pedig tegyük egy szitába, és a keletkező vízgőz felett gőzöljük őket egyenként 10 percig. A darált mákot keverjük össze porcukorral. A gombócokat tegyük mélytányérba, öntsük le a meleg vaníliasodóval és szórjuk meg a cukros mákkal.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!