Így készül a legfinomabb pizza grillen – Félórás tésztareceptet is mutatunk hozzá
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha van rá lehetőségetek, mindenképpen próbáljátok ki a grillen sült pizzát, még sokkal finomabb lesz így.
A grillen készült ételek karakteresek, picit füstösek, semmilyen más módszerrel nem lehet elérni ugyanezt a végeredményt. Természetesen pizzát is süthetünk grillrácson, pont úgy, mintha a sütő rácsán készítenénk.
Fontos, hogy a rácsot alaposan kenjük be olajjal, nehogy odaragadjon a tészta. Mi gyakran pizzakövön sütjük az olasz kedvencet, ebben az esetben nincs szükség olajra, viszont fontos, hogy a kő forró legyen, mikor a pizza rákerül.
Egy villámgyors, szuper tésztalapreceptet is mutatunk, de nyugodtan elkészíthetitek a saját bevált recepteteket is. A feltét bármi lehet, simán sajt és paradicsomszósz, de szalámi, sonka, kukorica, gomba is.
Grillen sütött pizza
Hozzávalók 8 szelethez
Pizzatészta:
- 350 gramm liszt
- 1 evőkanál porélesztő
- 250 milliliter meleg víz
- 0.5 teáskanál cukor
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
Feltét:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 150 milliliter paradicsomszósz
- 150 gramm sajt
- ízlés szerint szalámi/sonka
Elkészítés:
Tészta:
A meleg vizet keverjük össze a cukorral és az élesztővel, majd tegyük félre 10 percre, míg felfut. Ha kész, keverjük bele az olívaolajat és a sót is. Félbögrénként adagoljuk a lisztet, mindig alaposan keverjük el, mielőtt a következő adagot hozzáadnánk.
Ha a tészta elvált az edény falától, borítsuk ki lisztezett felületre, majd dagasszuk 5-10 percig. Nyújtsuk ki tetszőleges méretűre attól függően, hogyan fér majd rá a grillrácsra.
Feltét:
Készítsük elő a feltéteket, a sajtot reszeljük le, a szalámit/sonkát szeleteljük, de tehetünk rá kukoricát, gombát, bármit.
Sütés:
Melegítsük elő a grillt a lehető legmagasabb fokozaton. Mikor forró, egy ecset segítségével kenjük le olívaolajjal.
Készítsünk elő egy tálcát vagy sütőlapátot, tegyük rá a pizzatésztát, majd csúsztassuk a grillrácsra.
Csukjuk le a grill tetejét, majd 3-5 percig süssük a tésztát, míg aranybarna nem lesz. Ha kész, csúsztassuk vissza a tálcára, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk meg, hogy a grillezett fele kerüljön felülre.
Oszlassuk el a paradicsomszószt, a sajtot és a feltétet a pizzán. A grillt vegyük le közepes fokozatra, majd csúsztassuk vissza a rácsra a pizzát. Csukjuk le a grill tetejét, majd 2-5 percig süssük, míg a tészta alja barna nem lesz, a sajt pedig bugyogni nem kezd.
Ha kész, tegyük rá a tálcára, majd hagyjuk pár percig hűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images