Édes és foszlós lekváros rúd kelt tésztából: házi lekvárral a legfinomabb
A lekváros rácsos rúd ropogtatását egyszerűen lehetetlen abbahagyni.
Sokan azért nem főznek lekvárt, mert időigényesnek és macerásnak tartják, pedig olyan gyors receptek is léteznek, mint ez a gyömbéres körtedzsem. Mivel az őszi gyümölcs rengeteg pektint tartalmaz, illetve citromlé is kerül mellé, amely szintén szuper természetes zselésítő, nincs szükség további sűrítőanyag hozzáadására.
A körte mellé érdemes egy kevés gyömbért keverni, karakteressé és izgalmassá teszi a lekvárt. Ízlés szerint adagold, az alább olvasható mennyiséggel csak enyhén érződik majd az aromája, de ha kedveled az ízét, nyugodtan tehetsz bele többet is. A gyömbér ráadásul az egyik legjobb immunerősítő és gyulladáscsökkentő, influenzaszezonban érdemes gyakran fogyasztani.
A körtéket pucoljuk meg, majd vágjuk félbe, vájjuk ki a magházukat. Vágjuk őket egészen pici kockákra.
Egy lábasba dobjuk bele a körtét, a gyömbért, a frissen facsart cirtomlevet és a cukrot. Forrásig melegítsük, közben folyamatosan kevergessük. Hamar elkezd majd sűrűsödni, elég neki 15-20 perc főzés. Fontos, hogy kevergessük közben, nehogy leégjen. Ha nem elég édes, adhatunk még hozzá cukrot.
Aki egészen krémesre készítené a dzsemet, az botmixerrel lepürésítheti.
Forrón töltsük 2 kisebb sterilizált befőttesüvegbe, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu