![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Nedves vagy száraz dunszt? Mutatjuk, hogy működnek a tartósítási módszerek
![befőzés5](https://kep.index.hu/1/0/4394/43941/439415/43941570_3353010_423d46272d269957081b1415886be391_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Itt a nyár, most van szezonja a befőzésnek, lekvárt, szörpöt, befőttet teszünk el a kamrába. Ahhoz azonban, hogy télen is élvezhessük a jó idő ajándékait, nem mindegy, milyen módszerrel tartósítunk.
Bár a dunsztolás az egyik legnépszerűbb technika, tudni kell a csínját-bínját, ha azt szeretnéd, hogy az eltett finomság sokáig megőrizze a minőségét. Az sem mindegy, hogy száraz vagy nedves dunsztot használsz, teljesen másképp működik a kettő, az alábbiakban azonban lépésről lépésre mutatjuk be a technológiát.
A dunsztolás lényegében hőkezeléssel történő tartósítás, azt a célt szolgálja, hogy a befőzni való gyümölcshöz, zöldséghez ne kelljen egyéb adalékanyagot, tartósítószert adni, és biztonságosan fogyasztható legyen az eltett élelmiszer. A befőzni való gyümölcsben, zöldségben a hőkezelés hatására elpusztulnak azok a baktériumok, amelyek a romlást okozzák.
Bármelyik módszert is választod, fontos, hogy sterilizált üvegekbe töltsd a befőzött gyümölcsöt, itt olvashatsz róla, hogy miként tudod fertőtleníteni őket. Ne csak maga az üveg, a tető is legyen tiszta.
![befőzés3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4394/43941/439415/43941580_c0e7730a6b44881a2541cfbe94cecddb_wm.jpg)
Száraz dunszt
Valószínűleg ezt az eljárást ismerik és használják a legtöbben, nekem még nagymamám tanította, és a mai napig ezt a technikát alkalmazom a leggyakrabban. Akkor érdemes száraz dunsztot választani, ha forró ételt teszel el, mondjuk, lekvárt, amit éppen akkor vettél le a tűzről. Ezt azon nyomban, szinte még gyöngyözve kell az üvegekbe tölteni, utána pedig légmentesen lezárni azokat. A betöltött és lezárt befőttesüvegeket ezután fordítsd fejjel lefelé, hogy vákuum képződjön.
![befőzés4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4394/43941/439415/43941582_7968906e28007268eb07b9da04e2c88a_wm.jpg)
Mivel a saját hője sterilizálja a gyümölcsöt, fontos, hogy minél lassabban hűljön ki a lekvár, minél tovább maradjon forró, a csírátlanításhoz szükséges hőmennyiség elég ideig rendelkezésre álljon. Ezért a betöltött befőttesüvegeket újságpapírba, majd takarókba kell bugyolálni, és legalább 1-2 napot adni nekik. Minél lassabban hűlnek ki, annál jobb.
Nem fog elpattanni az üveg?
Ennél a technikánál felmerülhet a kérdés, hogy nem pattan-e el a befőttesüveg, ha tűzforró lekvárt töltünk bele? Ha hideg üveggel dolgozol, van rá esély, de szerencsére erre is van egy szuper technika, amit szintén mamámtól tanultam. Ő a tiszta, üres üvegeket mindig egy mélyebb tepsibe állítja, amelybe forró, de nem forrásban lévő vizet tölt úgy, hogy az a befőttesüvegek kb. egyharmadáig érjen. Az üveg így átmelegszik, átveszi a víz hőjét, és biztosan nem fog szétrepedni a tűzforró lekvártól sem.
![befőzés](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4394/43941/439415/43941586_76a5ecfdb2ab0fa03046e2b8c206d5eb_wm.jpg)
Nedves dunszt
Nedves dunsztolást főleg akkor szoktak alkalmazni, ha hideg, esetleg nyers alapanyagot tesznek el, például befőttet vagy szörpöt, esetleg savanyúságot. Mivel ezeket nem forrón töltik az üvegbe, nem elég a belső hőjük a csírátlanításhoz. Nedves dunszt esetén tehát a már betöltött üveget hőkezelik.
Ehhez a módszerhez elő kell készíteni egy hatalmas fazekat, amelyben majd kényelmesen elférnek a befőttesüvegek. Hogy az üvegek alja ne érintkezzen az edénnyel, és ne repedjenek meg, a fazekat ki kell bélelni valamivel, leggyakrabban konyharuhát használnak erre a célra, de rácsot is belehelyezhetsz. Ha ez megvan, a betöltött üvegeket úgy kell a fazékba helyezni, hogy ne érjenek egymáshoz, majd fel kell őket önteni annyi vízzel, hogy az a háromnegyedükig érjen. Ezután le kell fedni a fazekat és alágyújtani. A csírátlanítási időt onnantól számold, amikor forrni kezd az üveg belsejében található folyadék is. Főtt alapanyagnál elég lehet 5-10 perc is, nyersnél viszont akár fél óra is kellhet neki.
![befőzés2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4394/43941/439416/43941612_4b53bcd4d9853472b632bb8f27ebc714_wm.jpg)
Ha kész vagy, az üveget fogó segítségével szedd ki a vízből, majd szobahőmérsékleten hagyd teljesen kihűlni.
Az, hogy melyik módszerrel dolgozol, teljesen rád van bízva, mindkettő ugyanolyan jól működik, de általánosságban elmondható, hogy forró, hőkezelt ételnél a száraz, nyersnél pedig a nedves dunszt a jobb választás. A legfinomabb nyári lekvárok receptjeit pedig itt találod.
Fotó: Getty Images