Így készítve lesz a legfinomabb a sült oldalas: gyömbéres máz teszi izgalmassá
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az oldalast egészben is hagyhatod, elég a csontok közt bevágni, úgy tálalásnál könnyen szeletelhető, de feldarabolva is a sütőbe kerülhet pirulni.
A sertésoldalas akkor jó, ha a hús olyan omlós, hogy egy érintésre leválik a csontról, jól érződnek rajta a fűszerek, és persze szaftos.
A puha, zamatos hús egyik titka, hogy sütés előtt elő kell főzni, úgy sokkal finomabb lesz. A főzővízbe mindig kerüljön ízesítő, jelen esetben hagyma, fokhagyma és babérlevél, majd jöhet a gyömbéres marinád, amelyben feltétlen álljon 1-2 órát, de akár egy teljes éjszakát is pihenhet benne. A sütési időtől ne ijedj meg, alacsony hőfokon nem fog megégni, de a fél szemed mindig legyen a húson, mivel minden sütő más, ezért előfordulhat, hogy hamarabb elkészül, vagy netán kicsit több ideig kell pirulnia.
Ha a hagyományos fűszerezésű oldalast jobban szereted, akkor próbáld ki a régimódi, mamaféle változatot.
Gyömbéres sült oldalas
Hozzávalók 4 személyre
Hús:
- 1 kg sertésoldalas
- 2 darab babérlevél
- 1 fej hagyma
- 6 gerezd fokhagyma
Marinád:
- 2 ujjnyi gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál barna cukor
- 2 evőkanál méz
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál szójaszósz
Elkészítés:
Az egészben hagyott vagy feldarabolt oldalast tegyük annyi vízbe, amennyi ellepi. A vízbe dobjuk bele a babérlevelet, megpucolt hagymát és fokhagymát, így főzzük 1 órát.
A marinádhoz a gyömbért daraboljuk fel és helyezzük aprítóba (botmixert is használhatunk), tegyük mellé a fokhagymát, cukrot, mézet, sót, borsot, szójaszószt, és az egészet pürésítsük. Kenjük a húsra, és 1-2 órára helyezzük hűtőbe.
A pihent, mázas húst toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 40-50 percig alufóliával lefedve, utána fólia nélkül addig, amíg szép színt kap (35-45 perc, de picit több ideig is eltarthat).
Fotó: Getty Images