Sörben párolt, szaftos sertésoldalas: eteti magát, olyan finom

socover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sörben és fűszerekben készült sertésoldalas olyan omlós, hogy leválik a hús a csontról.

Az ünnepi időszak a hagyományokról szól, karácsonykor szárnyasból készül a lakoma, az év utolsó napján a sertésé a főszerep. A klasszikus kedvencek mellé érdemes valami újat is az asztalra tenni, amitől mindenkinek megjön az étvágya.

Nálunk sörben pácolt, fűszeres, szaftos oldalas a nagy kedvenc, ami alacsony hőfokon, elég sokáig készül, így a hús elképesztően omlós lesz, szinte leválik a csontról. A raguba sárgarépa is kerül, ami remekül illik a húshoz. Ez egy tunkolósabb étel, kínálj mellé kenyeret, a vendégek biztos, hogy elkérik majd a receptet.

Sörben párolt sertésoldalas

soct

Hozzávalók 4 személyre

  • 80 dekagramm sertésoldalas
  • olaj szükség szerint
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 szál zeller
  • 4 darab babérlevél
  • só és bors ízlés szerint
  • 0.5 teáskanál kakukkfű
  • 0.5 teáskanál oregánó
  • 0.5 teáskanál majoránna
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 500 milliliter sör
  • 300 milliliter zöldségalaplé vagy víz
  • 6 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
Recept idők

Elkészítés:

Az oldalast daraboljuk fel, majd kevés olajon pirítsuk körbe (körülbelül 10-15 perc), aztán szedjük tányérra a húst.

A vöröshagymát és a zellert vágjuk finomra, majd dobjuk abba a serpenyőbe, amelyikben a húst is pirítottuk. Körülbelül 5 perc pirítás után a fűszereket és a lisztet is keverjük a zöldségekhez, 2 perc után a cukrot is adjuk hozzá, majd öntsük fel a sörrel és az alaplével. Miután felforrt a zöldséges lé, tegyük bele az oldalast és ismét forraljuk fel, majd lefedve toljuk 140-160 fokos sütőbe 50-60 percre.

A megtisztított répákat (fehér és sárga) hagyjuk egészben, vagy félbevágva tegyük a raguba, és még 100-120 percig hagyjuk a sütőben, míg a hús teljesen megpuhul.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük