Gyors almás pite, ahogy a nagymama készíti: vaníliafagyival az igazi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
A jóságos, folyamatosan étellel traktáló nagymama képe az én életemből kimaradt. Az én nagymamám a legerősebb nő a világon, valószínűleg, ha fő gonosz lenne egy mesében, legyőzné a jót és uralkodna az univerzum felett is.
Az egyetem alatt talán én voltam az egyetlen olyan diák, aki a nagymamájánál lakott és közben fogyott. A konyháját úgy kell elképzelni, mint egy amerikai filmben: hosszú pultok, polc polc hátán, a fakanalak katonás sorrendben lógnak, a habverőt pedig mintha sosem használták volna, úgy csillog.
Nos, lehet, hogy valóban nem használta még, ezt nem merem megkérdezni. Na, de a konvekcióknak eleget téve, azért néha ő is kitesz magáért, és meghívja a családot ebédre, a feladatokat viszont kiosztja: te hozod a rántott húst, te a krumplipürét, ja, és a salátát is vállalja be valaki. Ő majd főz egy tasakos rizst, na meg süt valami édességet.
Gyors almás pite
Hiába a sok-sok régi, családi recept, ha háztartást fogok vezetni, valószínűleg én is a nagyi módszerét fogom alkalmazni: tökélyre fejlesztek egy amúgy egyszerű receptet, hogy aztán újra és újra bezsebeljem az érte járó bókokat.
Ez a bevált recept nagymamámnál pedig nem más, mint az almás pite. Ez az egyetlen olyan sütemény, amit megeszik a laktózérzékeny és a gyümölcsundoros unokatesóm is, és nem csak azért, mert udvariasak, és mert a nagyi készíti: tényleg elképesztően finom. Hát még egy gombóc vaníliafagyival kínálva...
A pláne, hogyha fogyókúrázol, akkor sem kell lemondanod róla: kicsit kevesebb cukorral is fenséges, a teljes kiőrlésű liszt pedig abszolút diéta-kompatibilis - de a vaníliafagyit hagyd ki, ha számolod a kalóriákat!
Egyszerű almás pite
Hozzávalók 10 adaghoz
Töltelék:
- 1 kilogramm alma
- 10 dekagramm porcukor
- 1 darab citrom
- 1 teáskanál fahéj
Tészta:
- 50 dekagramm teljes kiőrlésű liszt
- 25 dekagramm vaj
- 10 dekagramm cukor
- 1 zacskó sütőpor
- 2 darab tojás
Elkészítés:
A tészta elkészítése legalább olyan egyszerű, mint a tölteléké. A lisztet keverjük el a sütőporral, majd morzsoljuk hozzá a vajat. Ha kezd összeállni, adjuk hozzá a cukrot és a tojásokat, majd tegyük félre pihentetni a hűtőbe.
Amíg a tészta összeáll, hámozzuk meg, majd a reszelő nagyobbik lyukán reszeljük le az almákat. Citromlével, porcukorral és fahéjjal ízesítsük.
Vegyük elő a tésztát, majd nyújtsuk körülbelül fél centiméter vastagságúra. Felezzük el, majd az egyik felét tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, szépen oszlassuk el rajta egyenletesen a tölteléket, majd a másik adag tésztával rácsozzuk be az egészet.
A 180 fokra előmelegített sütőben mindössze fél óra alatt megsül: tűpróbával ellenőrizzük, hogy ne maradjon nyers a tészta, és fogyasszuk még melegen - a már említett vaníliafagyival.
Fotó: Shutterstock