Gyors és ütős étel sok embernek: Nigella vodkás pennéje
Egy korty a szakácsnak
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A vodkás penne minden bulikaják ősanyja, és csak a gyengék teszik a piát a szószba főzés közben. Éppen ezért ezt a változatot ne tálald fel gyerekeknek, mert a forró tésztáról ugyan elpárolog valamennyi alkohol, de messze nem az összes. Igen, ennek az ételnek pont az a lényege, hogy meg is esszük a vodkát, ami, hát mit szépítsük: hatni fog.
De a vodka egyébként remek ízfokozó (gombával például legjobb barátok), így ha kevésbé mámoros hangulat a cél, valóban főzhetjük akár a tésztaszószt is a vodkával, ki fogja emelni az ízeket, és szépen elpárolog belőle a 15-20 perc rotyogtatás alatt az alkohol.
Nagyobb társaságnak azért is jó választás pennét főzni, mert a rövidebb tésztáknak egy átlagos háztartásban is találunk megfelelő edényt. Plusz jó hír, hogy a penne barázdáiba és a lyukakba bele tud ülni az isteni paradicsomszósz, nem pedig lecsorog róla, mintha ugyanezt egy spagettivel próbálnánk belapátolni. Ez az oka annak is, hogy magukat komolyan vevő olaszok a tartalmasabb, paradicsomos szósz mellé mindig olyan tésztaformát választanak, ami fel tudja venni a szószt.
Ha nincs penne, erre a célra sok más tojásmentes tésztafazon is megfelel, például a masni, a fülecske, vagy a csavart cső. A lényeg, hogy legyen benne-rajta elég felület, ahol a finom mártásunk meg tud tapadni.
Mindjárt abbahagyom, de még egy szó erről: éppen ez a fent említett tapadás az oka annak is, hogy a legjobb minőségű olasz tészták felülete sosem teljesen sima, hanem érdes, rücskös, ez is azt a célt szolgálja, hogy ne csorogjon le róla a ragu.
Nigella vodkás pennéje
Hozzávalók 8 adaghoz
- 2 darab nagy fej vöröshagyma apróra kockázva
- 2 gerezd fokhagyma összetörve
- 2 darab 400 grammos hámozott paradicsomkonzerv
- 2 evőkanál 30%-os tejszín
- 1 kilogramm penne rigatta
- 1.5 deciliter vodka
- 4 evőkanál vaj
- 15 dekagramm reszelt parmezán
Elkészítés:
2. Nagyobb serpenyőben közepes lángon kis olajon elkezdjük párolni a hagymát, körülbelül 10 percig sütögetjük, míg karamellizálódni kezd. Az utolsó percben mellédobjuk az összetört fokhagymát, azzal is átforgatjuk.
3. Hozzáöntjük a paradicsomokat, megsózzuk, és körülbelül 15-20 percig kis lángon rotyogtatjuk.
4. Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a tejszínt.
5. A tésztát a forrásban lévő, sós vízben a csomagoláson javasolt ideig készre főzzük.
6. Leszűrjük a tésztát, visszazúdítjuk a lábosba, és nyakon öntjük a vodkával, a vajjal, és kevés sóval. Óvatosan addig keverjük, míg a vaj el nem olvad.
7. Ekkor ráöntjük a paradicsomos szószt, és azzal is átforgatjuk, amíg be nem vonja a tésztát.
8. Tálaljuk, a parmezánt már a tányérokon szórjuk a tetejére.