Nagyon könnyű gyümölcsös lepény leveles tésztából: eper és alma kerül a tetejére
A leveles tésztából készült epres-almás lepénnyel alig van munka, és nagyon finom.
Amennyire jól néz ki, annyira finom ez az egyszerű sütemény, amelynek csak a tésztáját kell összeállítani, utána a többi már gyerekjáték. Bármilyen szezonális gyümölccsel fel lehet dobni a krémet, legyen az eper, málna, áfonya, cseresznye, meggy, de akár banánt is karikázhatsz rá.
A tészta különlegessége, hogy barna cukorral készül, így bár a vajnak köszönhetően omlós lesz, a szélei mégis ropognak majd. Hogy még finomabb legyen, egy kevés vaníliakivonatot is érdemes belekeverni. Vigyázz, ne süsd túl, elég neki 18-20 perc a sütőben.
Magával a krémmel ennyi munka sem lesz, csak össze kell keverni robotgéppel a hozzávalókat. Az alapja natúr krémsajt, de használhatsz mascarponét is, ebbe megy a méz és a vanília, hogy édes és finom legyen. Méz helyett porcukrot is használhatsz, de előbbivel picit különlegesebb lesz a végeredmény.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 23x33 centis tepsit.
Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, sütőport és sót.
Egy másikban verjük habosra a cukrot és a puha vajat. Keverjük bele a tojást és a vaníliát is. Forgassuk bele a száraz hozzávalókat is, majd addig keverjük, míg egynemű lesz a massza.
A tésztát nyomkodjuk bele az előkészített tepsibe. Egy villa segítségével szurkáljuk meg pár helyen, majd toljuk a sütőbe 16-18 percre. Ha aranybarna a széle, vegyük ki, hagyjuk hűlni 20 percig.
Közben keverjük habosra a krém hozzávalóit. Kenjük a kihűlt tésztára, majd díszítsük a szeletelt gyümölccsel.
Azonnal tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu