
Habkönnyű, légies svájci vajkrém: kevesebb cukorral készül, mint a hagyományos

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
Ha szereted az édes tojáshabot, ezt a krémet imádni fogod, mindenféle süteményt feldobhatsz vele.
A svájci vajkrém abban különbözik a hagyományostól, hogy tojáshabbal lazítják, így sokkal könnyedebb és légiesebb, ráadásul kevesebb cukorral is megfelelő lesz az állaga. Sokan porcukorral készítik, ez inkább az amerikai változatra jellemző, az eredeti svájci receptben kristálycukor szerepel: utóbbival sokkal stabilabb, fényesebb lesz a hab. Mivel a tojást és a cukrot hőkezeled, nem lesz szemcsés a vajkrém, a cukor szépen elolvad majd.
Picit macerásabb az elkészítése, mint a sima vajkrémé, de sokkal finomabb lesz a végeredmény. Egyedül arra figyelj, hogy a tojásfehérjét és a cukrot gyöngyöző vízgőz felett melegítsd, illetve a tál alja semmiképpen se érjen bele a forró vízbe. Ha a cukor elolvadt és a fehérjével együtt sűrű masszát alkot, leveheted a tűzhelyről, majd még forrón verd kemény habbá.
Svájci vajkrém

Hozzávalók 6 decihez
- 4 darab tojásfehérje
- 200 gramm kristálycukor
- 225 gramm vaj (puha)
Elkészítés:
A tojásfehérjét keverjük alaposan össze a cukorral egy olyan tálban, amit majd vízgőz fölé tudunk tenni - még nem kell habbá verni.
Tegyük a tálat vízgőz fölé - a víznek nem szabad forrnia, maximum gyöngyöznie -, majd folyamatosan keverjük a masszát, míg sűrű nem lesz, el nem vegyül benne a cukor, nagyjából 5-10 percet számoljunk rá. Ha van konyhai hőmérőnk, mérjük meg vele, akkor jó, mikor 70 fokot mutat.
Vegyük le a tálat a vízgőzről, majd konyhai robotgéppel addig keverjük, míg kemény habbá nem alakul és ki nem hűl teljesen, ez nagyjából 10 perc alatt történik meg.
Adjuk hozzá a kockákra vágott, puha, szobahőmérsékletű vajat, keverjük el a krémben. Ha szeretnénk, vaníliakivonattal, kakaóval, őrölt magvakkal ízesíthetjük.
A hűtőben tartsuk, míg fel nem használjuk.
Fotó: Getty Images