
Habkönnyű, légies svájci vajkrém: kevesebb cukorral készül, mint a hagyományos

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence
Ropogós

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag

Mennyei, nyári fügefagylalt: gép nélkül készül

Gyrostál friss zöldségekkel és házi tzatzikivel: csirkéből gyorsan kész

7 nap, 7 smoothie: frissítő, egészséges és tápláló italok minden napra

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé
Ha szereted az édes tojáshabot, ezt a krémet imádni fogod, mindenféle süteményt feldobhatsz vele.
A svájci vajkrém abban különbözik a hagyományostól, hogy tojáshabbal lazítják, így sokkal könnyedebb és légiesebb, ráadásul kevesebb cukorral is megfelelő lesz az állaga. Sokan porcukorral készítik, ez inkább az amerikai változatra jellemző, az eredeti svájci receptben kristálycukor szerepel: utóbbival sokkal stabilabb, fényesebb lesz a hab. Mivel a tojást és a cukrot hőkezeled, nem lesz szemcsés a vajkrém, a cukor szépen elolvad majd.
Picit macerásabb az elkészítése, mint a sima vajkrémé, de sokkal finomabb lesz a végeredmény. Egyedül arra figyelj, hogy a tojásfehérjét és a cukrot gyöngyöző vízgőz felett melegítsd, illetve a tál alja semmiképpen se érjen bele a forró vízbe. Ha a cukor elolvadt és a fehérjével együtt sűrű masszát alkot, leveheted a tűzhelyről, majd még forrón verd kemény habbá.
Svájci vajkrém

Hozzávalók 6 decihez
- 4 darab tojásfehérje
- 200 gramm kristálycukor
- 225 gramm vaj (puha)
Elkészítés:
A tojásfehérjét keverjük alaposan össze a cukorral egy olyan tálban, amit majd vízgőz fölé tudunk tenni - még nem kell habbá verni.
Tegyük a tálat vízgőz fölé - a víznek nem szabad forrnia, maximum gyöngyöznie -, majd folyamatosan keverjük a masszát, míg sűrű nem lesz, el nem vegyül benne a cukor, nagyjából 5-10 percet számoljunk rá. Ha van konyhai hőmérőnk, mérjük meg vele, akkor jó, mikor 70 fokot mutat.
Vegyük le a tálat a vízgőzről, majd konyhai robotgéppel addig keverjük, míg kemény habbá nem alakul és ki nem hűl teljesen, ez nagyjából 10 perc alatt történik meg.
Adjuk hozzá a kockákra vágott, puha, szobahőmérsékletű vajat, keverjük el a krémben. Ha szeretnénk, vaníliakivonattal, kakaóval, őrölt magvakkal ízesíthetjük.
A hűtőben tartsuk, míg fel nem használjuk.
Fotó: Getty Images