Selymes, édes epres vajkrém – Bármilyen piskótát feldob

epresvajkrém2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Érdemes gyümölccsel gazdagítani a jól ismert vajkrémet, sokkal finomabb, könnyedebb és izgalmasabb lesz tőle.

Szeretem az olyan alaprecepteket, főként a különböző édes krémeket, amelyekkel a legegyszerűbb piskótát vagy muffint is fel lehet dobni. Ez az epres vajkrém éppen ilyen, nagyon gyorsan kész van, egyszerűen készül és bármilyen süteményt megkoronáz.

Vajkrém lévén 3 alapvető hozzávalóra van szükség: gyümölcsre, adott esetben eperre, porcukorra és vajra. Azért, hogy még finomabb legyen, vaníliakivonat és egy kis só sem árt bele, utóbbi kihozza az édes ízeket.

Nem kötelező, de ajánlott hozzávaló a habtejszín is. Nemrég készítettem már így vajkrémet, sokkal könnyedebb és finomabb lett tőle a krém, kicsit lágyítja a tömör vajas ízt, érdemes kipróbálni. 

Epres vajkrém

epresvajkrém

Hozzávalók 18 darabhoz

  • 350 gramm eper
  • 225 gramm vaj
  • 400 gramm porcukor
  • 0.5 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál habtejszín (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Az epret mossuk meg, szedjük le a leveleit. Tegyük aprító- vagy turmixgépbe, majd pürésítsük le. Ha szeretnénk, szűrjük át a pürét apró lyukú szitán, hogy felfogjuk a magokat, de nem kötelező. 

Az eperpürét tegyük egy lábasba, majd alacsony lángon kezdjük el melegíteni. Folyamatosan kevergetve főzzük, míg be nem sűrűsödik és sötétpiros színe nem lesz. Amikor már sűrű, húzzuk le a tűzről, majd hűtsük ki teljesen.

Egy nagy tálban robotgép segítségével verjük habosra a puha vajat. Óvatosan, kisebb adagokban adjuk hozzá a porcukrot. Nem biztos, hogy az összes cukorra szükség lesz, de - az eperpüré mennyiségétől függően - az is lehet, hogy több kell, így érdemes csészénként adagolni a mennyiséget.

Csurgassuk hozzá a kihűlt eperpürét is, majd a vaníliát és a sót. Ha nem érezzük jónak az állagát, adjunk még hozzá porcukrot vagy egy kis habtejszínt, majd robotgéppel verjük ismét habosra. 

Muffinon, piskótán, tortán is jól mutat.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük