![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Selymes, édes epres vajkrém – Bármilyen piskótát feldob
![epresvajkrém2](https://kep.index.hu/1/0/3304/33044/330447/33044768_2532386_4350f41990aeffeb966cc23aba943911_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Érdemes gyümölccsel gazdagítani a jól ismert vajkrémet, sokkal finomabb, könnyedebb és izgalmasabb lesz tőle.
Szeretem az olyan alaprecepteket, főként a különböző édes krémeket, amelyekkel a legegyszerűbb piskótát vagy muffint is fel lehet dobni. Ez az epres vajkrém éppen ilyen, nagyon gyorsan kész van, egyszerűen készül és bármilyen süteményt megkoronáz.
Vajkrém lévén 3 alapvető hozzávalóra van szükség: gyümölcsre, adott esetben eperre, porcukorra és vajra. Azért, hogy még finomabb legyen, vaníliakivonat és egy kis só sem árt bele, utóbbi kihozza az édes ízeket.
Nem kötelező, de ajánlott hozzávaló a habtejszín is. Nemrég készítettem már így vajkrémet, sokkal könnyedebb és finomabb lett tőle a krém, kicsit lágyítja a tömör vajas ízt, érdemes kipróbálni.
Epres vajkrém
![epresvajkrém](https://kep.index.hu/1/0/3304/33044/330447/33044778_9c8b78ac475f2deadd1910dad0f29a04_wm.jpg)
Hozzávalók 18 darabhoz
- 350 gramm eper
- 225 gramm vaj
- 400 gramm porcukor
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 1 evőkanál habtejszín (opcionális)
Elkészítés:
Az epret mossuk meg, szedjük le a leveleit. Tegyük aprító- vagy turmixgépbe, majd pürésítsük le. Ha szeretnénk, szűrjük át a pürét apró lyukú szitán, hogy felfogjuk a magokat, de nem kötelező.
Az eperpürét tegyük egy lábasba, majd alacsony lángon kezdjük el melegíteni. Folyamatosan kevergetve főzzük, míg be nem sűrűsödik és sötétpiros színe nem lesz. Amikor már sűrű, húzzuk le a tűzről, majd hűtsük ki teljesen.
Egy nagy tálban robotgép segítségével verjük habosra a puha vajat. Óvatosan, kisebb adagokban adjuk hozzá a porcukrot. Nem biztos, hogy az összes cukorra szükség lesz, de - az eperpüré mennyiségétől függően - az is lehet, hogy több kell, így érdemes csészénként adagolni a mennyiséget.
Csurgassuk hozzá a kihűlt eperpürét is, majd a vaníliát és a sót. Ha nem érezzük jónak az állagát, adjunk még hozzá porcukrot vagy egy kis habtejszínt, majd robotgéppel verjük ismét habosra.
Muffinon, piskótán, tortán is jól mutat.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!