
Selymes, édes epres vajkrém – Bármilyen piskótát feldob

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás
Ropogós

Káprázatos házi körtelekvár: a vaníliától édes és illatos

Toszkán babos szendvics: indítsd a napot olasz módra

Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül

Laktató karfiolsaláta sütőben sült zöldségekből: tápláló köret vagy ebéd

Krémes spenótos gnocchi gombával: egyserpenyős receptet mutatunk
Érdemes gyümölccsel gazdagítani a jól ismert vajkrémet, sokkal finomabb, könnyedebb és izgalmasabb lesz tőle.
Szeretem az olyan alaprecepteket, főként a különböző édes krémeket, amelyekkel a legegyszerűbb piskótát vagy muffint is fel lehet dobni. Ez az epres vajkrém éppen ilyen, nagyon gyorsan kész van, egyszerűen készül és bármilyen süteményt megkoronáz.
Vajkrém lévén 3 alapvető hozzávalóra van szükség: gyümölcsre, adott esetben eperre, porcukorra és vajra. Azért, hogy még finomabb legyen, vaníliakivonat és egy kis só sem árt bele, utóbbi kihozza az édes ízeket.
Nem kötelező, de ajánlott hozzávaló a habtejszín is. Nemrég készítettem már így vajkrémet, sokkal könnyedebb és finomabb lett tőle a krém, kicsit lágyítja a tömör vajas ízt, érdemes kipróbálni.
Epres vajkrém

Hozzávalók 18 darabhoz
- 350 gramm eper
- 225 gramm vaj
- 400 gramm porcukor
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 1 evőkanál habtejszín (opcionális)
Elkészítés:
Az epret mossuk meg, szedjük le a leveleit. Tegyük aprító- vagy turmixgépbe, majd pürésítsük le. Ha szeretnénk, szűrjük át a pürét apró lyukú szitán, hogy felfogjuk a magokat, de nem kötelező.
Az eperpürét tegyük egy lábasba, majd alacsony lángon kezdjük el melegíteni. Folyamatosan kevergetve főzzük, míg be nem sűrűsödik és sötétpiros színe nem lesz. Amikor már sűrű, húzzuk le a tűzről, majd hűtsük ki teljesen.
Egy nagy tálban robotgép segítségével verjük habosra a puha vajat. Óvatosan, kisebb adagokban adjuk hozzá a porcukrot. Nem biztos, hogy az összes cukorra szükség lesz, de - az eperpüré mennyiségétől függően - az is lehet, hogy több kell, így érdemes csészénként adagolni a mennyiséget.
Csurgassuk hozzá a kihűlt eperpürét is, majd a vaníliát és a sót. Ha nem érezzük jónak az állagát, adjunk még hozzá porcukrot vagy egy kis habtejszínt, majd robotgéppel verjük ismét habosra.
Muffinon, piskótán, tortán is jól mutat.
Fotó: Getty Images