Ropogós tetejű hagymapite szaftos baconnel – Olyan laktató, mint egy ebéd
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A hagyma nagyon finom és egészséges étel, ideje az őt megillető helyre emelni.
Hagymát mindenki tart otthon, hiszen a legtöbb recept úgy kezdődik, hogy hagymát kell dinsztelni, pirítani, majdnem mindig ez az ételek alapja. Szegény hagymának nem nagyon van lehetősége, hogy kibontakozzon, hogy átvegye a főszerepet az adott fogásban.
A hagymapucolás az egyetlen negatívum a zöldséggel kapcsolatban, sajnos ezt a lépést nem lehet megúszni. Akinek szerencséje van és a gyomra is bírja, készítse el ezt a pitét, amelyben tényleg a hagyma a főszereplő, és ha ez nem lenne elég csábító, akkor a szaftosságról bacon is gondoskodik.
Az étel egyébként Németországban nagyon népszerű, azon belül is a Rajna-vidéken, amely híres bortermelő vidék is. Az eredeti német recept csak vöröshagymával készül, de érdemes póréhagymával vegyíteni, picit édeskésebb, lágyabb lesz az összhatás. Egy szelet pite egy pohár finom borral tökéletes választás.
Hagymapite
Hozzávalók 6 adaghoz
Pitetészta
- 200 gramm liszt
- 100 gramm vaj (jéghideg)
- 0.5 teáskanál só
- 100 milliliter tejszín
Töltelék
- 600 gramm vöröshagyma/póréhagyma
- 40 gramm vaj
- 150 milliliter tejszín
- 2 darab tojás
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 150 gramm bacon
Elkészítés:
Először készítsük el a tésztát. A sóval kikevert lisztet szitáljuk bele egy tálba, morzsoljuk hozzá a hideg vajat, keverjük bele a tejszínt, majd formázzunk belőle gombócot. Csomagoljuk bele folpackba, majd tegyük a hűtőbe 2 órára pihenni.
Egy 25 centiméteres piteformát vajazzunk ki, egyengessük bele a tésztát úgy, hogy az oldalaira is jusson. Tegyük be újra pihenni a hűtőbe 1 órára.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Takarjuk le a pitét egy sütőpapírral, szórjunk rá rizst, lencsét vagy szárazbabot, majd süssük elő a tésztát 15 perc alatt. Ha kész, óvatosan vegyük le róla a papírt, majd süssük további 10 percet. Hagyjuk kihűlni.
Közben pucoljuk meg a hagymát, vágjuk félbe, majd szeleteljük vékonyra. A póréhagymát vágjuk vékony karikákra. A bacont vágjuk össze tetszőleges nagyságúra.
Készítsük el a tölteléket.
A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben. A hagymát alacsony hőmérsékleten dinszteljük meg, vigyázva arra, hogy ne barnuljon meg. A bacont keverjük hozzá a hagymához, sózzuk, borsozzuk, majd vegyük le a tűzhelyről a serpenyőt. Öntsük rá a keveréket a tésztára.
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét - egy kivételével - verjük habbá. Egy másik tálban keverjük össze a sárgáját a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan forgassuk bele a tojásfehérjehabot a keverékbe, végül öntsük a hagymára.
Süssük 40-45 percig a pitét.
Fotó: Getty Images