
A hajdina egy csodamag, még a müzlihez is ezt tesszük
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk

Zamatos, citromos tészta spárgával: gyors, tápláló ebéd

Isteni bogyós gyümölcsös süti epermázzal: kevert tészta az alapja

Krémes áfonyás smoothie: antioxidánsokban nem lesz hiány

Puha piskótakocka csokiöntettel: kezdőknek is sikerülni fog
A különleges, mogyorós ízű magról már áradoztam korábban is, de eddig csak sós környezetbe helyezve próbáltam, pedig mostanában nagyon menő édesen, ropogósan, reggelire is.
A hajdina nagyon régóta ismert magféle, már nagy-nagyanyáink is készítettek belőle kásákat. Az utóbbi évtizedben csodaszerként került elő újra, főleg gluténmentes tulajdonsága miatt.
Orosz boltban érdemes venni
Az orosz konyhában alapvető fontosságú, levesek, kásák és köretek készülnek belőle. Éppen ezért lehet, hogy az orosz boltokban feleannyiért lehet megkapni, mint például egy átlagos szupermarketben. Kicsit szokni kell az ízét, elsőre tényleg ütős, de aki rákap, tartósan szeretni fogja.
Tökéletes állag
Nem könnyű eltalálni azt az ideális állagot, amikor már nem túl kemény, de még nem puhult meg egészen, megtartja rágós, fogkemény állapotát - de a lent leírt technikával ez is elérhető.
Müzlinek ez az állag ideális, így magába szívja a rálocsolt folyadékot, joghurtot, tejet vagy gyümölcslevet, de azért nem annyira, hogy szomorkásan ázott gabonapehellyé váljon. A hajdinából lehet müzlialap zab helyett, de keverhetjük is vele, vagy mehetnek mellé magok és aszalványok is.
Hajdinamüzli

Hozzávalók 1 adaghoz
- 200 gramm hajdina
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 csipet só
- 0.25 teáskanál frissen reszelt gyömbér
- 2 evőkanál méz
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors