Ízletes és könnyű halfasírt – A currys fűszerezéstől pikáns, a koriandertől friss
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A nyár legkülönlegesebb fasírtja, izgalmas textúra és pikáns ízek, igazi ínyencség, amit frissen érdemes falatozni.
A currys fűszerezéssel készült garnélás halfasírt könnyű, ízletes fogás, friss salátával érdemes fogyasztani. Az alapanyagok turmixolásánál legyünk óvatosak, ne pépesítsük sokáig, mert akkor nem lesz jó az állaga. A fasírt készítésénél friss alapanyagokkal dolgozzunk, válasszunk fekete tőkehalat, de a bőrét távolítsuk el. A garnéla alapos megtisztítására is ügyeljünk, ez alatt a bélcsatorna eltávolítását értem, de megvásárolhatjuk pucolt állapotban is.
A fasírt fűszerezésénél a thai konyha kedvelt fűszerét, currypasztát használok, ez a fűszer ázsiai boltokban fellelhető, de akár otthon is összedobhatjuk az intenzív aromájú keveréket. Alapvető összetevői: piros chilipaprika, mogyoróhagyma, fokhagyma, galangagyökér, citromfű, római kömény, koriandergyökér, limehéj, zöld bors.
A fűszerrel bánjunk óvatosan, elképesztően csípős, persze a pikáns ízek kedvelőinek ez nem okoz majd gondot, hamar a kedvencük lesz a currypaszta. A különleges fűszer halételekben, húsok fűszerezésénél és levesekben érvényesül a legjobban. Az ízekben gazdag halfasírtban koriander és ceruzabab is lapul.
Halfasírt
Hozzávalók 4 személyre
- 250 gramm halfilé (fekete tőkehal)
- 250 gramm garnélarák (tisztított)
- 1 evőkanál currypaszta
- 1 darab citrom leve
- 1 csokor koriander
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál barna cukor
- 1 teáskanál halszósz
- 1 csipet só
- 3 evőkanál víz
- 30 gramm ceruzabab
- kevés olaj
Elkészítés:
A citrom levét facsarjuk egy kisebb méretű nyeles lábasba, adjuk hozzá a cukrot, a sót és a 3 evőkanál vizet, hevítsük fel. Gyöngyözésig kevergessük, amíg a cukor fel nem oldódik. A sűrű keveréket tegyük félre hűlni.
Az olaj kivételével az összes hozzávalót (a citromos keveréket is) tegyük robotgépbe, turmixoljuk sűrű masszává.
A keverékből formázzunk kis golyókat vagy nagyobb méretű pogácsákat, majd serpenyőben, kevés olajon süssük aranyszínűre mindkét oldalukat.
Fotó: Getty Images