Hallottál már a Kossuth-kifliről? A recept: mindenből ugyanannyit
20 deka, ez, 20 deka az, 20 deka amaz

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Szűkebb pátriámban, Cegléden ilyenkor szeptemberben tartják a Kossuth Toborzó fesztivált, aminek egyik elengedhetetlen gasztronómiai kelléke a Kossuth-kifli. Finom süti, és egyszerű elkészíteni, próbáljátok ki ti is!

A fesztiválnak egyébként az az apropója, hogy Kossuth Lajos annak idején Cegléden kezdte el toborzó körútját aminek következtében fiatal férfiak tízezrei haltak meg egy teljességgel reménytelen háborúban, aminek a végén Kossuth el is szökött külföldre, a tábornokai viszont itt maradtak, és elvitték a balhét: kivégezték őket. A toborzó beszédet rekonstruálták, amit minden évben elszaval valaki, majd jönnek a huszárok meg a hagyományőrzők, durran az ágyú, ropognak a puskák, és elkezdődik a dínom-dánom.

Ennek megfelelően Cegléd Kossuth városának tartja magát, a művelődési ház, a gimnázium, a fő tér, a nagy múzeum, meg szinte minden más Kossuth nevét viseli. Meg a róla elnevezett kifli alakú piskótaféle süti is, értelemszerűen.

A Kossuth-kifli nem kifli

Hagyományos értelemben a Kossuth-kifli nem is kifli, csak egy sütilapból kivágott félhold, de hát az már majdnem kifli ahogy Kossuth is majdnem vállalta a felelősséget a vesztes háborúért. A fáma szerint a Kossuth-kiflit Pozsonyban, az országgyűlés városában, a Vasforrás nevű vendéglőben készítette először Palugyai Jakab. A neve és a süti máig fennmaradt, ami igen szép teljesítmény, lévén majdnem 190 év telt el azóta.

Kossuth-kifli

kossuth-kifli

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 20 dekagramm liszt
  • 20 dekagramm cukor
  • 20 dekagramm vaj
  • 4 darab tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet
  • 1 darab citrom héja és leve
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 marék apróra vágott dió
Recept idők

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű vajat a cukorral (amiből két evőkanállal félre teszünk) habosra keverjük.

Hozzákeverjük a tojások sárgáját és a citrom héját és levét, valamint a vaníliakivonatot.

Felmelegítjük a sütőt 200 fokra.

Most a tojások fehérjéből egy evőkanál kristálycukorral kemény habot verünk.

Óvatosan hozzákeverjük a tojásos masszához.

Belekeverjük a lisztbe a sót és a sütőport, majd ezt a port beleszitáljuk a masszába, és óvatosan, de alaposan beleforgatjuk.

Kibélelünk egy kis tepsit sütőpapírral, és beletöltjük a masszát. Simára egyengetjük a tetejét.

Apróra vágjuk a diót, és megszórjuk vele, és a maradék cukorral.

Betoljuk a sütőbe a tepsit, majd tíz perc után mérsékeljük a hőmérsékletet 175 fokra. Addig sütjük, amíg kiállja a tűpróbát, ez nagyjából 15 perc múlva érkezik el.

Amikor már kezelhetőre hült, borítsuk ki egy deszkára a sütit. Ha a teteje púpos, lenyomhatjuk egy deszkával, de szerintem nem baj az.

Egy nagyobb pogácsaszaggatóval félholdakat vágunk ki a tésztából, és már kész is. A lehulló darabokat bekapjuk, amíg senki se látja.

Fotó: Shutterstock

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük