Halloweeni cupcake – Csokipók csücsül a rémes finomság tetején
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Habár Magyarországon még mindig nincs nagy hagyománya, a fiatalok és a gyerekek körében egyre népszerűbbé válik az amerikai horror-ünnep, a Halloween.
Ilyenkor előkerülnek az ijesztő filmek, a rémisztő dekorációk, de még a sütis tálcákról is hátborzongató finomságok néznek vissza ránk.
Egyre többen rendeznek otthon is jelmezes bulit, sőt, már a kisiskolások is szívesen rágják az anyukájuk fülét, hogy a farsang mellett ilyenkor is hadd öltsenek jelmezt, hogy a kedvenc Disney hercegnőik, szuperhőseik vagy éppen ijesztő karakterek bőrébe bújhassanak. Halloween buliba készülsz te vagy az apróságod? Ne aggódj, van egy szuper receptünk.
Halloweeni cupcake
Hozzávalók 6 adaghoz
Muffinhoz
- 110 gramm liszt
- 110 gramm vaj/margarin
- 2 darab tojás
- 110 gramm cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- opcionális kakaópor
Dekorációhoz
- 150 gramm vaj
- 300 gramm porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 3 evőkanál tej
- 1 tábla étcsoki
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (ha légkeverésest használunk, akkor elég a 160 fok).
A muffinsütőt béleljük ki 12 papírral. Lehet egyszerű fehér, amilyet én használtam, de választhatunk a klasszikus halloweeni motívumok közül is.
A vajat és a cukrot kézi keverőgéppel keverjük jó habosra, majd üssük bele a tojásokat.
Ha végeztünk a nedves hozzávalókkal, akkor jöhet hozzájuk a sütőporral kikevert liszt, a vaníliakivonat és a csipet só. Gyorsan keverjük össze ezekkel is, de ne dolgozzuk sokáig a tésztát, különben minden levegő eltűnik belőle.
Öntsük a papírkosárkákba az elkészült tésztát, és süssük nagyjából 15-20 percig, amíg aranybarna nem lesz a teteje. Ha a közepüket megszúrjuk egy fogpiszkálóval, tisztán kell kihúznunk. Ha ragacsos, akkor még nyers, úgyhogy süssük még pár percig.
Mielőtt elkezdjük a dekorálást, hagyjuk teljesen kihűlni a sütikéket, különben lefolyik róla a máz és elolvadnak a pókocskák.
A vajkrémhez keverjük habosra a vajat, majd adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliát. Ha már szuperhabos és könnyű, mehet bele a tej. Ha színes kis krémcsúcsokat szeretnénk, akkor adjunk hozzá ételszínezéket is. Ilyenkor inkább a gél vagy a por állagra szavazzunk, nehogy felvizezze a krémünket.
A kész vajkrémet nyomózsákba töltjük, és spirálisan, csigalépcsőszerű formában rányomjuk a muffin tetejére, hogy szép csúcsa legyen, akár a boszorkánysüveg.
A pókokhoz felolvasztjuk a csokit a mikróban vagy vízgőz fölött, majd habzsákokba töltjük, aminek a végére a legkisebb csövet helyeztük. Először kerek O-formákat nyomunk ki a sütőpapírra. Ez lesz a pók teste. Ezután erre teszünk egy kisebb kört, ami a fejecskéje lesz. Ha nagyon dekorálhatnékunk van, akkor szemeket is rajzolhatunk neki olvasztott fehér csokiból. A lábakhoz L-betűket rajzolunk a sütőpapírra, pókonként nyolcat. Ha megszilárdultak, még több olvasztott csokival összeillesztjük a részeket, és kész vannak a pókok, amiket felhelyezhetünk a muffinok tetejére.
Aki lustább, az nyugodtan helyezze fel a pók törzsét a sütik tetejére, aztán a lábakat helyezze el úgy a krémben, mintha csatlakoznának a törzshöz. Ez komoly időspórolás, pláne, amikor már a fülünkön jön ki az egész sütögetés. Persze az eredmény magáért beszél, és a gyerkőcünk odalesz a rémes, pókos finomságért. Gyűjtsük be érte a finom hálapuszit is!
Fotó: Getty Images