Utolsó pillanatos pohárkrém: mézes keksz gazdagítja
Ha már semmi másra nincs időd, ez a könnyű pohárdesszert akkor is belefér az utolsó simítások közé. Szó szerint percek alatt készül, és annyira finom, hogy ezt rajtad kívül senki más nem fogja sejteni.
Mint a legtöbb poharas desszertnek, ennek is megvan az a jó tulajdonsága, hogy gyorsan és egyszerűen készül. Ha szereted a sajttortát, akkor ezért az édességért is odáig leszel, hiszen maximális mértékben hozza az órákig készülő változat ízét. Ugyanakkor nem szerepel benne tejtermék, így tejallergia esetén is következmények nélkül fogyaszthatod.
A mézes kekszből természetesen a legjobb választás a házi készítésű, de ha épp kéznél van, akkor mézeskaláccsal is szuperül működik a recept. De akkor sincs semmi veszve, ha bolti változatot használsz, sőt: a csoki nélküli mese- vagy spekulatius kekszekkel is mennyei lesz.
Hamis sajttortapohárkrém
Hozzávalók 8 pohárhoz
- 200 g nyers kesudió
- 150 ml kókuszkrém vagy konzerves kókusztej (folyadék nélkül)
- 4 ek juharszirup vagy méz
- 3 ek friss citromlé
- 1 ek vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 200 g mézes keksz vagy mézeskalács
- 8 db egész keksz vagy morzsa a díszítéshez
Elkészítés:
A kesudiót áztassuk forró vízbe egy órára, és hagyjuk megpuhulni.
Szűrjük le, tegyük aprítógépbe, és pürésítsük 1 percig, amíg többnyire homogén állaga lesz.
A keksz kivételével adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és turmixoljuk őket együtt is 2-3 percig, amíg egy teljesen krémes textúrát kapunk.
Tördeljük össze a kekszet vagy mézeskalácsot: ezt végezhetjük kézzel, vagy használhatunk hozzá sodrófát is. A lényeg, hogy maradjanak közte kisebb-nagyobb darabok is, így minden falatra jut majd krémes és roppanós textúra is.
Rakjuk össze a desszertet: kanalazzunk 2-3 evőkanálnyi kekszmorzsát a pohár aljára, majd jöhet néhány evőkanálnyi a krémből is. Ismételjük meg a folyamatot úgy, hogy legfelül krém legyen. Kekszmorzsával, esetleg egész keksszel díszítsük.
A fentiekhez hasonlóan rakjuk össze a maradék krémet és kekszet is. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!